Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oppositionsledaren Juan Guaidó bland anhängare i Caracas på tisdagen.

Oro, hopp och fördömanden från omvärlden

Den dramatiska händelseutvecklingen i Venezuela väcker såväl oro som hopp i omvärlden. Bland kommentarerna som strömmar in finns stöd för bägge sidor och många maningar till en fredlig lösning.

FN-chefen António Guterres uppmanar båda sidor att göra allt för att undvika våld, sedan oppositionsledaren Juan Guaidó sagt sig ha militärens stöd för att störta president Nicolás Maduro. FN står i kontakt med bägge sidor, och det är inte Guterres uppgift att ta ställning för den ena eller andra sidan, säger FN-talesmannen Stephane Dujarric.

USA, ett av det 50-tal länder som erkänt Guaidó som Venezuelas interimspresident, ger sitt stöd till oppositionsledaren. "USA:s regering stöder till fullo det venezuelanska folkets strävan efter frihet och demokrati. Demokrati kan inte besegras", skriver utrikesminister Mike Pompeo på Twitter.

Rysk kritik mot Guaidó

Rysslands utrikesdepartement anklagar tvärtom Guaidó för att underblåsa våld, "Den radikala oppositionen i Venezuela har återigen tagit till konfrontationens hårdhänta metoder", heter det i uttalandet från ryska UD. Ryssland har tagit Maduros parti i konflikten och har skickat både soldater och militär utrustning till landet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer på Twitter oppositionens kuppförsök. "Hela världen måste respektera folkets demokratiska vilja i Venezuela", skriver han.

Även Kubas president Miguel Díaz-Canel fördömer kuppförsöket. "Förrädarna har ställt sig i spetsen för denna subversiva rörelse och använder soldater med tunga vapen i ett offentligt område i staden för att skapa panik och terror", twittrar den kubanske presidenten.

"Förslavade av diktator"

Brasiliens högerpresident Jair Bolsonaro ger sitt fulla stöd till oppositionen och kallar Juan Guaidó för landets president. Folket i Venezuela är "förslavade av en diktator", twittrar han och syftar på Maduro.

Colombias president Ivan Duque manar på Twitter Venezuelas soldater och folk att välja rätt sida av historien och "avvisa diktaturen och Maduros maktövertagande".

Spanien, som stöder Guaidó, vill se demokratiska val i Venezuela.

- Vi hoppas starkt att det inte blir någon blodutgjutelse, säger den spanska regeringens talesperson Isabel Celaa.

OEA, en mellanstatlig organisation för länderna i Nord- och Sydamerika, var snabbt ute på tisdagen att ställa sig bakom Guaidó.

I Europaparlamentet jublade talman Antonio Tajani över att den förre oppositionsledaren Leopoldo López är fritagen. Han kallade det ett historiskt ögonblick. Hösten 2017 hedrades oppositionen i Venezuela med EU-parlamentets finaste pris, Sacharov-priset för tankefrihet. I nomineringen listades en lång rad politiska fångar, bland dem López.