Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Benjamin Netanyahu (mitten) i samband med onsdagens röstning i knesset. Nyval är utlyst till september.

Oslagbare Netanyahu nere för räkning?

Många väntade sig att han skulle trolla fram en kanin ur hatten och presentera en oväntad regeringslösning i elfte timmen. Men det parlamentariska pusslet blev alltför svårt att lösa för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och ett nyval väntar.

Netanyahu var snabb att utropa sig som segrare i valet den 9 april, men han stötte snart på problem. Bildandet av en majoritetsregering hängde på premiärministerns förmåga att förena sina viktigaste allierade – två till synes oförenliga partier.

Hans tidigare försvarsminister Avigdor Lieberman, partiledare för ultranationalistiska Yisrael Beitenu (Israel vårt hem), krävde att undantaget för ultraortodoxa judar från den obligatoriska militärtjänstgöringen slopas. Det har ultraortodoxa Förenade Torah-partiet vägrat att gå med på.

Frustrationen var påtaglig när Benjamin Netanyahu mötte pressuppbådet efter en lång onsdagskväll i det israeliska parlamentet knesset, som upplöste sig självt och utlyste nyval till den 17 september.

- Helt otroligt! Avigdor Lieberman är nu en del av vänstern. Det är helt uppenbart att han ville fälla den här regeringen för att vinna fler röster, sade Netanyahu enligt Reuters.

"Aura av oövervinnerlighet"

Utmaningen visade sig vara ett oöverstigligt berg – även för den tidigare till synes oslagbare "Bibi", som Netanyahu också kallas.

- Han har haft en aura av oövervinnerlighet över sig. Den auran fick definitivt en törn i går (onsdag), säger Anders Persson, Israelkännare och statsvetare vid Lunds universitet.

Det stormar nu på alla fronter kring den erfarne premiärministern, som sedan en tid tillbaka utreds för flera fall av korruption. Netanyahu misstänks bland annat ha betalat ägarna till en stor nyhetssajt för att publicera positiva nyheter om premiärministern. Bara veckor efter det nyss utlysta nyvalet väntas han framträda i domstol för första gången.

Innan dess har Netanyahus förhoppning varit att lagstifta sig till åtalsimmunitet, något som blir betydligt svårare efter de misslyckade regeringsförhandlingarna.

Utvecklingen gör också utsikterna för den amerikanska fredsplanen för Mellanöstern betydligt dystrare. USA:s president Donald Trump har få vänner som är så nära som Benjamin Netanyahu och hela fredsplanen bygger på att han fortsatt är premiärminister i Israel, enligt Anders Persson.

- Det väcks givetvis många frågetecken om vad det här kommer att innebära, framför allt eftersom det redan har dragit ut på tiden. Dessutom kommer det amerikanska valet allt närmare där fokus kommer att hamna på andra frågor.

Räkna inte bort Bibi

Landskapet efter beskedet om nyval är svårt att navigera i. Benjamin Netanyahu tillhör inventarierna i den israeliska maktens korridorer och många israeler har svårt att föreställa sig någon annan som premiärminister, tror Anders Persson. Samtidigt är situationen i parlamentet svårare än någonsin. Utöver det misstänks Netanyahu för flera brott.

Kanske kommer politiska analytiker minnas tillbaka och peka på regeringskrisen 2019 som början på slutet för Benjamin Netanyahu. Men statsvetaren Anders Persson vill inte räkna bort hans chanser.

- Han är en oerhört skicklig politiker som dessutom har en enorm lust av att fortsätta leda landet. Jag är övertygad om att han inte kommer att ge sig utan att kämpa in i det sista.