Nasas månraket står redo att skjutas upp – än så länge.
Nasas månraket står redo att skjutas upp – än så länge. Bild: John Raoux/AP/TT

Oväder hotar planer för månraket

Nya mörka moln hopar sig bokstavligen i horisonten för Nasas månprogram Artemis.

ANNONS
|

Uppskjutningen av en obemannad rymdfarkost är tänkt till tisdag. Den har redan fått ställas in två gånger till följd av tekniska problem. Nu kan den återigen ställas in, den här gången på grund av ett oväder som närmar sig från Karibien.

På tisdag klockan 17:37, svensk tid, öppnar ett 70 minuter långt fönster för att kunna skjuta raketen.

Stormen bedöms växa till en orkan de kommande dagarna då den närmar sig uppskjutningsplatsen i Florida och raketen kan då tvingas flyttas in i skyddet av farkostmonteringsbyggnaden.

En sådan flytt tar några dagar att genomföra. Därför väntas senare i dag, lördag, ett slutgiltigt besked fattas.

ANNONS

– Vår plan A är att fortsätta framåt och genomföra uppskjutningen den 27 september. Men vi insåg att vi också måste vara uppmärksamma och tänka på en plan B, säger Nasas Mike Bolger vid en pressträff.

Om uppskjutningen ställs in bedöms nästa chans att skicka upp raketen i rymden bli mellan 17 och 31 oktober.

I raketen finns dockor i astronautstorlek utrustade med en mängd sensorer. Den 39 dagar långa resan är tänkt att testa både raketen SLS såväl som kapseln Orion.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS