Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Indiska muslimer bränner fotografier av Pakistans premiärminister Imran Khan och ledaren för den väpnade islamistgruppen Jaish-e-Muhammad vid en demonstration i Mumbai i februari.

Pakistan kommer att släppa indisk pilot

Oron för den upptrappade konflikten i Kashmir växer. En ljusning kan vara att en indisk pilot som tillfångatogs av Pakistan kommer att friges – som en "fredsgest".

Konflikten mellan Indien och Pakistan trappades upp ytterligare när länderna under onsdagen sköt ner varandras stridsflygplan. Pakistan uppgav att en indisk pilot tagits tillfånga och ny skottlossning mellan soldater från båda sidor bröt ut tidigt på torsdagen.

Den indiske pilot som ska ha tillfångatagits av Pakistan har gett den accelererande konflikten mellan de två kärnvapenländerna ett ansikte. Filmer på piloten har spridits i sociala medier och väckt upprörda känslor på båda sidor av konflikten.

Senare på torsdagen meddelade Pakistans premiärminister Imran Khan att piloten kommer att friges.

- Vi kommer att släppa honom som en fredsgest i morgon, säger Khan i ett uttalande.

Internationell oro

Frågan är om "fredsgesten" kan bli början på slutet av upptrappningen, som fått världens stormakter att vända blicken åt det konflikttyngda området mellan Pakistan och Indien.

Vita huset i USA har manat bägge sidor till lugn. Pakistans representant i USA har sagt att den pakistanska regeringen vill att USA tar en mer aktiv roll för att lugna ner stämningen.

- Vi har varit inblandade i att försöka få ett stopp på det här, sade president Donald Trump under toppmötet i Hanoi med Nordkorea.

Även EU, Kina, Japan samt en rad andra länder manar Pakistan och Indien till återhållsamhet och uttrycker oro över situationen.

FN:s svarta lista

Storbritannien, Frankrike och USA har bett FN att införa sanktioner mot ledaren av den väpnade islamistgruppen Jaish-e-Muhammad. Gruppen har tagit på sig den självmordsattack som dödade 40 personer i Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor i Kashmir för knappt två veckor sedan. Dådet blev den tändande gnistan för den ökade spänning som nu råder mellan Indien och Pakistan om Kashmir.

Förslaget från de tre västländerna är det tredje försöket att få upp Jaish-e-Muhammadledaren Masood Azhar på FN:s svarta lista, vilket skulle ge honom ett globalt reseförbud och frysa hans tillgångar. De två tidigare försöken har blockerats av Kina.

Islamistgruppen har varit på FN:s svarta lista sedan 2001.

Pakistan och Indien har utkämpat tre krig sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947, och var nära ett fjärde 2002.