Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den kända restaurangen Fouquet's, populär hos bland annat politiker, i lågor under Gula västarna-protesterna i Paris.

Paris skakat – Macron pressad att agera

I Paris städar näringsidkare och boende upp så gott det går efter lördagens Gula västarna-protester. Röster höjs för att regeringen ska sätta stopp för våldet och vandaliseringen.

Paris borgmästare Anne Hidalgo säger i en intervju med tidningen Le Parisien att hon väntar på en förklaring från regeringen. Hon säger sig vara "riktigt arg" och anser att en situation som den på lördagen – med plundring, stenkastning, vandalisering och bränder i flera byggnader på paradgatan Champs-Élysées – måste kunna pareras.

- Vi står mitt i en stor social och politisk kris. . . vi kan inte fortsätta så här, säger Hidalgo, som företräder Socialistpartiet.

Sopar och spikar

Omkring 80 affärer vandaliserades under lördagen och få butiksrutor längs med gatan har kvar sina fönster. 20 av butikerna plundrades eller sattes i brand, enligt lokala näringsidkare. Två tidningskiosker har totaltförstörts.

På söndagen har människor börjat städa upp. Krossat glas sopas undan och affärer har börjat spika upp brädor där det tidigare var rutor.

- Det var en våldsvåg och vi hanterar efterdyningarna av kaoset. Vi försöker att lugna alla anställda och de som bor här, säger Jean-Noel Reinhardt, chef för företagarorganisationen Comité Champs-Elysées.

- Vi måste kunna stoppa de här människorna. Jag vet inte hur, men det är det vi har frågat premiärministern om.

70-tal skadade

Ett sjuttiotal personer skadades under protesterna, som nu är inne på sin 18:e vecka. Bland annat fick elva personer lindrigare skador när en bank med bostäder ovanpå sattes i brand. Fler än 200 personer greps under kaoset.

Poliser använde tårgas, vattenkanoner och distraktionsgranater, medan delar av folkmassan kastade gatstenar mot dem.

Frankrikes president Emmanuel Macron avbröt en skidresa under helgen och reste tillbaka till Paris. Han höll ett krismöte med flera ministrar på lördagskvällen och meddelade därpå att det kommer att vidtas kraftåtgärder.

"Det som hände på Champs-Élysées i dag är inte längre en manifestation. Det är folk som vill förstöra republiken, med risk att döda. Alla som var där är medskyldiga till det", skrev presidenten på Twitter.

Kritik från oppositionen

Oppositionella röster sätter ytterligare press på Macron och hans regering. Marine Le Pen, ledare för ytterhögerpartiet Nationell samling (tidigare Nationella fronten) säger att Macron lägger stor vikt vid att stoppa högerextremister, men att han inte lyckas stoppa vänsterextremister.

EU-parlamentarikern Nadine Morano, som företräder konservativa Republikanerna, förebrår Macron för att han åker på skidresa "medan Paris brinner".

Allt som allt demonstrerade över 32 000 människor under Gula västarnas baner på olika håll i Frankrike på lördagen, varav runt 10 000 i Paris.