Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Viltvårdare i Pilanesberg National Park i Sydafrika har automatvapen för att skydda sig mot tjuvjägarna. Ett noshörningshorn kan betinga motsvarande 2,5 miljoner kronor i Asien.

Parkvakt – dödligt uppdrag i naturens tjänst

Deras jobb är att skydda nationalparker och vilda djur. Men ibland är det i stället parkvakterna själva som blir offer. Bara under 2017 dödades 107 vakter på jobbet – sex fler än året före, enligt Världsnaturfonden (WWF).

På tio år har omkring 900 parkvakter fått sätta livet till i Afrika och Asien när de bevakat nationalparker och viltreservat, enligt rapporten från WWF, som presenteras vid en global konferens om handel med hotade arter i London torsdag-fredag.

En stor andel av de dödade vakterna har fallit offer för tjuvjägare och rapporten visar att vakterna på många platser, förutom att de dagligen riskerar sina liv, har ett mycket tufft, och ofta otacksamt, jobb. En majoritet arbetar i genomsnitt 76 timmar per vecka, för under nio USA-dollar (80 kronor) om dagen. Omkring hälften saknar livförsäkring för sin familj i händelse av dödsfall.

Ofta saknas kommunikationsutrustning och många vakter får själva betala för sin uniform och sina stövlar.

- De är naturvårdens hjältar, de som står i skyttegravarna. Det måste skapas drägligare förhållanden för dem, säger Allan Carlson, ansvarig för Afrikafrågor på WWF i Sverige, till TT.

- I Storbritannien har man lyft upp hur man ska kunna använda vanligt bistånd för att kunna bekämpa tjuvskytte och annan kriminell verksamhet. Det kanske är något som fler länder borde göra.

Som underlag för rapporten har omkring 4 600 parkvakter i 17 länder intervjuats. Resultatet visar att 82 procent tycker att deras jobb är farligt på grund av de stora riskerna vid konfrontationer med hänsynslösa tjuvjägare.