Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bussen där knivöverfallet inträffade står parkerad på en gata i Lübeck.

Passagerare knivhöggs på buss i Lübeck

Tio personer har skador efter ett knivdåd ombord på en buss i Lübeck, uppger tyska myndigheter. Den misstänkte gärningsmannen har gripits.

En polispatrull befann sig i närheten och kunde gripa den misstänkte. Åklagaren Ulla Hingst uppger att mannen är 34 år och tysk medborgare. Han är inte född i landet men har bott där i många år. Några uppgifter om att han skulle vara politiskt radikal finns inte.

Dådet inträffade när den fullsatta bussen var på väg mot Travemünde. Personer ombord berättar att en av passagerarna plötsligt drog fram ett vapen ur sin väska och gick till attack mot andra i bussen. Chauffören stannade genast bussen, så att passagerare kunde ta sig ut, och ska då själv ha blivit angripen.

- Passagerarna kastade sig skrikande ut ur bussen. Det var fruktansvärt, säger ett 87-årigt ögonvittne till tidningen Lübecker Nachrichten.

Rykande ryggsäck

Den misstänkte gärningsmannen ska ha använt sig av en kökskniv. Han ska också ha lämnat en rykande ryggsäck i bussen, men den kunde släckas.

Delstaten Schleswig-Holsteins inrikesminister Hans-Joachim Grote (CDU) uppgav på kvällen att sex personer blivit knivskurna, medan tre har andra skador och att angriparen dessutom hade pucklat på busschauffören. Också polisen räknade samtidigt, via Twitter, till tio skadade. Tillståndet är allvarligt för någon, men inte livshotande.

Oklart motiv

Motivet bakom attacken är inte klarlagt, men terror har inte uteslutits.

Fredagen är första dagen av ett evenemang som kallas Travemündeveckan, en familjefestival med bland annat seglingar på programmet. Det gör att det är mycket folk i rörelse på väg dit, men det är inte känt om överfallet på något sätt kan kopplas till det. Om säkerhetsarrangemangen i Travemünde kommer att påverkas av händelsen är inte beslutat.