Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henry McCarty, mer känd som Billy the Kid, på en beskuren bild från omkring 1880, året innan han sköts med den revolver som nu ska säljas på en auktion i Los Angeles.
Henry McCarty, mer känd som Billy the Kid, på en beskuren bild från omkring 1880, året innan han sköts med den revolver som nu ska säljas på en auktion i Los Angeles. Bild: AP/TT

Pat Garretts revolver säljs på auktion

Mellan två och tre miljoner dollar, det kan en hugad köpare få betala när en revolver läggs upp till försäljning i Los Angeles i augusti.

Nu är det inte vilken pistol som helst det gäller, utan en av de mest berömda och sägenomspunna vapnen från vilda västerns dagar i Nordamerika – den Colt-revolver Pat Garrett använde när han sköt och dödade Henry McCarty, mer känd som William H Bonney eller Billy the Kid.

Revolvern ropas ut den 27 augusti, och då tillsammans med flera andra artefakter från pionjärtidens mer våldsamma historia – bland annat ett dubbelpipigt gevär som Billy the Kid använde vid en flykt någon månad före sin död och ett annat gevär som revolvermannen James" Wild Bill" Hickok begravdes med 1876.

Men störst intresse har Pat Garretts revolver. Det var den 14 juli 1881 som sheriffen hade spårat den runt 21-årige brottslingen till en gård utanför Fort Sumner i New Mexico och där sköt honom. Händelsen har blivit legend och som sådan flera gånger blivit film, från tidiga stumfilmsåldern till bara häromåret.