En anonym visselblåsare, troligen inom USA:s underrättelsetjänst, har lyssnat till ett telefonsamtal som president Donald Trump haft.
En anonym visselblåsare, troligen inom USA:s underrättelsetjänst, har lyssnat till ett telefonsamtal som president Donald Trump haft. Bild: Patrick Semansky/AP

Pelosi angriper Trump för mystiskt samtal

USA:s president Donald Trumps mystiska samtal med en världsledare får politisk sprängkraft. Toppdemokrater kräver granskning av vad en anonym visselblåsare har hört Trump säga, men det stoppas av en underrättelsechef.

ANNONS

I ett skarpt utspel väljer en av de mest inflytelserika demokraterna att attackera Vita huset. Nancy Pelosi, representanthusets talman, ger sig in i den affär som växer runt Trump och hans telefon.

– Om presidenten har gjort det som han anklagas för, då har han klivit rakt in i ett farligt minfält som får allvarliga konsekvenser för hans regering och vår demokrati, sade Demokraternas högst uppsatta i kongressen på fredagen.

– Presidenten och tillförordnade säkerhetsrådgivaren måste sluta obstruera, sade Pelosi.

Historien som börjar växa likt en mindre lavin i Washington rör ett eventuellt telefonsamtal mellan Trump och den tämligen nyvalde ukrainske ledaren Volodymyr Zelenskyj den 25 juli. Uppgifterna, som inte är bekräftade, kommer delvis från tidningen The Washington Post som skriver att Trump bad Zelenskyj att utreda korruptionsrykten som rörde en son till presidentkandidaten Joe Biden. Sonen Hunter har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag.

ANNONS

Frös stöd

Trump ska ha ställt en utredning av Bidens son som krav för fortsatt amerikanskt militärt stöd till Ukraina. Stödet betalades mystiskt nog inte ut i somras, enligt BBC.

Del två i härvan inträffar i mitten av augusti. En person som uppenbarligen lyssnat till ett presidentsamtal skriver en rapport till underrättelsetjänstens inspektör general Michael Atkinson. Han i sin tur skriver i ett brev till kongressen att rapporten påpekar "allvarliga eller flagranta problem, missbruk av eller brott mot lagen" med hänvisning till samtalet.

Enligt lag ska USA:s kongress behandla frågan inom sju dagar, om inspektören anser att klagomålet är trovärdigt. Men tillförordnade chefen för nationella underrättelsetjänsten DNI, Joseph Maguire, förbjuder Atkinson att meddela kongressen innehållet i brevet.

Klockrent samtal

– Vi kan inte få svar på frågan om Vita huset är inblandat i att förhindra att informationen når kongressen, säger demokraten Adam Schiff, som leder representanthusets tunga underrättelseutskott.

Trump svarar via Twitter. "Inget av det som sades var fel, det var klockrent", skriver presidenten utan att ge någon bakgrund om samtalet. Hans advokat, förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani, bekräftar dock delvis samtalets karaktär.

– Om USA:s president säger till Ukrainas president: "utred korruptionsanklagelser i ditt land som kan ha påverkat valet 2016 i vårt land", då har han gjort vad han borde göra, säger Giuliani.

ANNONS
Demokraternas ledande politiker Nancy Pelosi går till hårt angrepp mot USA:s president Donald Trump och hans tillförordnade säkerhetsrådgivare.
Demokraternas ledande politiker Nancy Pelosi går till hårt angrepp mot USA:s president Donald Trump och hans tillförordnade säkerhetsrådgivare. Bild: Scott Applewhite/AP/TT

Fakta: Skydd av visselblåsare

En lag från 1998 definierar processen för hur en anställd inom underrättelsetjänsterna ska kunna rapportera fall av "brådskande angelägenhet". Enligt Intelligence community whistleblower protection act (ICWPA) ska den anställde överlämna informationen till en utsedd tillsynsman som "ska" vidarebefordra informationen till kongressens underrättelsekommittéer.

Tillsynsmannen ska avgöra om uppgifterna består av "allvarliga eller flagranta problem, missbruk av eller brott mot lagen". I så fall måste informationen sändas vidare till kongressen inom en vecka.

En advokat för underrättelsechefens kansli skriver den 13 september att uppgifterna i visselblåsarens rapport inte var av "brådskande angelägenhet" och att den tillförordnade underrättelsechefen därmed kunde blockera ett överlämnande. Enligt Reuters har detta inte hänt tidigare.

Högsta domstolen fastslog 1974 att presidenten har "exekutiva privilegier" då presidenten kan hemlighålla kommunikation med rådgivare om det hotar nationell säkerhet eller internationella relationer. Fallet rörde Richard Nixon.

Högsta domstolen fastslog samtidigt att "exekutiva privilegier" inte gäller fall där man försöker dölja en presidents oegentligheter.

Källa: Reuters

ANNONS