Personal på eldhärjat köpcentrum flydde först

En majoritet av de som omkom i den förödande branden i Kemerovo i Ryssland var barn och enligt utredarna var personalen på köpcentret de första att fly elden. Den ryske presidenten Vladimir Putin har utlyst landssorg på onsdagen och är skarpt kritisk mot säkerhetssituationen på köpcentret.

ANNONS
|

41 av de 64 omkomna är barn. Det uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till en lista över offren som gjorts tillgänglig för anhöriga.

Branden startade vid 11-tiden på söndagsförmiddagen på den fjärde och översta våningen i det välbesökta köpcentret, som ligger nordost om Novosibirsk i Sibirien. Stora brister har konstaterats i köpcentrets brandskydd. Bland annat hade en säkerhetsvakt stängt av brandlarmet och nödutgångar var blockerade, uppger utredarna.

"Övergav barn"

I en tv-sänd redogörelse säger Alexander Bastrykin, den ryska utredningskommitténs ordförande, till Putin att personalen låste dörren till det rum som började brinna och inte heller i övrigt stod för några hjältedåd.

ANNONS

- Personalen flydde. De övergav barn och deras föräldrar. De anställda som hade uppgiften att tillhandahålla säkerhet och organisera evakueringen var de första att fly, säger Bastrykin.

- Praktiskt taget ingen av köpcentrets anställda skadades, fortsätter han.

Landssorg utlyst

Putin uttalade sig i skarpa ordalag när han besökte minnesplatsen för offren under tisdagen.

- Detta var inte en stridssituation, inte en oväntad metangasläcka i en gruva. Människor omkom, barn. Vi pratar om demografi och förlorar så många människor av vilken anledning? På grund av kriminell oaktsamhet och vårdslöshet, säger Putin, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Presidenten inledde besöket med en tyst minut och uttryckte sina kondoleanser till offrens anhöriga.

ANNONS

Putin har också undertecknat ett dekret om att landssorg ska råda i Ryssland på onsdagen.

TT
ANNONS