Vårdarbetare i skyddsutrustning slänger sopor utanför ett sjukhus i delstaten Veracruz i Mexiko, där covid-patienter behandlas.
Vårdarbetare i skyddsutrustning slänger sopor utanför ett sjukhus i delstaten Veracruz i Mexiko, där covid-patienter behandlas. Bild: Felix Marquez/AP/TT

Pandemin: Peru och Mexiko passerar symbolnivå

Mexiko och Peru är de senaste länderna att passera symbolnivån en halv miljon bekräftade fall av personer med covid-smitta. Totalt har smittan nu gått om även de värsta vanliga influensaår.

ANNONS

Peru har fler än 25 600 dödsfall till följd av covid-19, medan Mexiko har fler än 55 000. De är sexa respektive sjua bland världens länder med flest bekräftade fall, enligt nyhetsbyrån Reuters kartläggning.

I relation till befolkningsstorlek ligger Peru ännu sämre till, trea i världen efter bara Belgien och Storbritannien, enligt Statistas sammanställning. Med det måttet ligger Mexiko på elfte plats, efter bland andra Sverige som är sexa. Men medan de flesta andra länder i toppen, åtminstone för tillfället, fått smittspridningen under kontroll växer utbrottet oroväckande snabbt i de latinamerikanska länderna.

Hur smittspridningen mäts och bokförs varierar väldeliga runtom i världen, men totalt närmar sig antalet registrerade fall 21 miljoner. Antalet döda är runt 750 000, sedan viruset upptäcktes i kinesiska Wuhan i slutet av förra året.

ANNONS

Det kan jämföras med de vanliga årliga influensautbrotten, som enligt världshälsoorganisationen WHO:s sammanställningar brukar kosta mellan 290 000 och 650 000 liv varje år.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS