Blommor och ljus vid brottsplatsen dagarna efter att fem personer dödades i attacken i Kongsberg i oktober förra året.
Blommor och ljus vid brottsplatsen dagarna efter att fem personer dödades i attacken i Kongsberg i oktober förra året. Bild: Terje Pedersen/NTB/TT

Pilbågsman i Kongsberg erkänner sig skyldig

Espen Andersen Bråthen, som misstänks ha dödat fem människor i norska Kongsberg förra hösten när han gick till attack med pilbåge och kniv, erkänner brotten. Rättegången mot honom startade under onsdagen.

ANNONS

– Jag erkänner mig skyldig på alla åtalspunkter, säger Espen Andersen Bråthen i rätten på en fråga om han erkänner hela åtalet eller delar av det, rapporterar NTB.

38-åringen är åtalad för mord på fem personer, elva mordförsök och 13 fall av grovt hot. Han misstänks även för flera andra brott, bland annat för att ha kastat en kniv mot tre poliser.

"Göm dig!"

De flesta av dåden skedde inomhus i offrens hem. Det första larmsamtalet kom från en matbutik i Kongsberg strax efter 18 den 13 oktober 2021, skriver VG.

– Hej, det är en man som skjuter med pil och båge i Kongsberg, säger personen till larmoperatören.

ANNONS

– Han skjuter på andra människor, fortsätter han innan han plötsligt skriker:

– Göm dig! Göm dig! Var fan springer han nu?

Sedan bröts samtalet.

Andersen Bråthen greps en halvtimme senare. Enligt åklagarmyndigheten hade han beväpnat sig med pilbågen, tiotals pilar och flera knivar i olika storlekar. Enligt polisen användes pilbågen för att skada offren och stickvapen för att utföra morden.

Psykiskt sjuk

– Han har i förhör sagt att hans mål var att döda så många som möjligt, säger åklagare Andreas Christiansen, enligt VG.

Även om Andersen Bråthen nu erkänt är det inte troligt att han döms till fängelse. Tre rättspsykiatriskt sakkunniga anser att han är psykiskt sjuk och hade ett "starkt avvikande sinnestillstånd" då han begick brotten i Kongsberg.

Åklagarmyndigheten har varslat om att man kommer att yrka på att han döms till rättspsykiatrisk vård. Det är dock upp till rätten att avgöra i frågan.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS