Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

PST-chefen Hans Sverre Sjøvold håller presskonferens om dådet i Kongsberg. Arkivbild.
PST-chefen Hans Sverre Sjøvold håller presskonferens om dådet i Kongsberg. Arkivbild. Bild: Torstein Bøe/NTB/TT

Pilbågsmannens mentala hälsa ska utvärderas

Espen Andersen Bråthen som har gripits för pilbågsdådet i Norge har kopplingar till radikala miljöer och ska genomgå en psykiatrisk undersökning.

– Det är inget tvivel om att själva handlingen framstår som att det kan vara en terrorhandling. Men det är viktigt att utredningen får ha sin gång och att vi får motivet klart för oss, säger Hans Sverre Sjøvold, chef för PST, Norges motsvarighet till Säpo.

Espen Andersen Bråthen har efter förhör utvärderats av en psykiater i en enklare undersökning. Enligt försvarsadvokat Fredrik Neumann har beslut tagits om en fullständig rättspsykiatrisk undersökning, skriver NTB.

– Om psykiatern inte anser att allt är som det ska, är det grund för en fullständig rättspsykiatrisk undersökning, säger advokaten till nyhetsbyrån.

Mannen samarbetar med polisen, enligt Fredrik Neumann.

– Han förstår vad han har gjort och förklarar sig i detalj om händelsen, säger han till tidningen VG.

Sköt varningsskott

Bara några minuter efter det att larmet om en pilbågsbeväpnad man i centrala Kongsberg gick tidigt i onsdags kväll hade polisen en första kontakt med Espen Andersen Bråthen. De besköts dock med pilar varpå han flydde.

Polisen sköt varningsskott när han greps en halvtimme senare.

– Utifrån det vi vet nu verkar det som om några, troligen alla, dödades efter det att polisen var i kontakt med gärningsmannen för första gången, säger polischef Ole Bredrup Sæverud på en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Fyra kvinnor och en man dödades. Offren är mellan 50 och 70 år. Två av dem avled på sjukhus, uppger sjukhuspersonal till NRK. Dessutom skadades ytterligare tre personer, ingen livshotande. En av de skadade var en civilpolis.

Dödsoffren hittades både inomhus och utomhus, varav ett i en bostad. Det rör sig om slumpmässigt utvalda offer, säger åklagaren Ann Irén Svane Mathiassen till NTB.

Espen Andersen Bråthen är en 37-årig dansk medborgare som har konverterat till islam. Han är född och uppvuxen i Norge med en dansk och en norsk förälder, rapporterar flera medier.

Islamistisk radikalisering

Polisen har tidigare haft kontakt med honom och haft farhågor om islamistisk radikalisering.

Allt talar för att han agerade ensam, men motivet till attacken är ännu oklart. Dådet utreds som mord och Espen Andersen Bråthen har inte blivit delgiven misstanke om terrorbrott.

– Huruvida det är en terrorhandling är något som utredningen ska komma fram till, säger Ann Irén Svane Mathiassen till NTB.

Fler vapen än pil och båge användes i attacken, men polisen vill inte gå ut med vilket eller vilka.

Erkänner omständigheter

Ann Irén Svane Mathiassen säger till TV2 att han har erkänt händelseförloppet.

– Han erkänner omständigheterna. Att det är han som genomfört de handlingar som han anklagas för, men om han erkänner brott måste vi vänta och se, säger hon.

Han har även varit i kontakt med sjukvården flera gånger, säger Mathiassen.

En häktningsförhandling ska hållas under fredagen.

Enligt uppgifter i norska medier dömdes Espen Andersen Bråthen under förra året till besöksförbud efter att ha dödshotat två familjemedlemmar.

Beväpnad polis

Gärningsmannen rörde sig över ett större område på den västra sidan av den älv som delar Kongsberg, som ligger sydväst om huvudstaden Oslo och har omkring 20 000 invånare.

– Det har varit väldigt många svartklädda poliser som gått runt här. Vi har också haft poliser som ringt på och frågat om allt är bra, säger ett vittne som bor i centrum, Marit Hoefle, till NTB.

Alla poliser i Norge har fått tillfälliga order om att bära vapen, meddelar den högsta polisledningen. Norska poliser bär vanligtvis inte vapen. Dådet har inte ändrat hotnivån om terror i Norge, som fortfarande anses vara måttlig, enligt säkerhetspolisen.

Den nytillträdde statsministern Jonas Gahr Støre planerar att besöka staden under fredagen, tillsammans med justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

– Vi lägger fokus på att visa solidaritet och lyssna på erfarenheterna som invånarna haft, säger han till NTB.

Espen Andersen Bråthen misstänks för attacken i Norge.
Espen Andersen Bråthen misstänks för attacken i Norge. Bild: Skärmdump från video/NTB/TT
Webbkarta
Webbkarta Bild: Johan Hallnäs/TT
En pil i en husvägg i Kongsberg.
En pil i en husvägg i Kongsberg. Bild: Terje Bendiksby/NTB/TT
Fem personer har dödats och två har skadats av en man med pilbåge som angripit människor i Kongsberg.
Fem personer har dödats och två har skadats av en man med pilbåge som angripit människor i Kongsberg. Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Polisens arbete fortsätter i Kongsberg.
Polisens arbete fortsätter i Kongsberg. Bild: Terje Bendiksby/NTB/TT

Fakta: Detta vet vi om Esper Andersen Bråthen

Han är 37 år gammal och bor i Kongsberg, cirka 80 kilometer sydväst om Oslo, där attacken skedde. Han har danskt medborgarskap, men har växt upp i Norge. Hans mamma är dansk och pappa är norsk.

Han misstänks ligga bakom dådet där fyra kvinnor och en man dödades. Esper Andersen Bråthen har erkänt händelseförloppet, säger åklagare Ann Irén Svane Mathiassen till TV2.

Han har flera tidigare domar bakom sig, enligt DR. Bland annat för stöld och bruk av narkotika.

Förra året dömdes han till besöksförbud för att ha varit hotfull mot familjemedlemmar.

Motivet till attacken i Kongsberg är ännu inte känt. Men polisen har varit i kontakt med honom tidigare och då har det funnits farhågor relaterade till islamistisk radikalisering.

Några orosanmälningar har dock inte rapporterats i år, utan de har förekommit tidigare, uppger polisen.

Källor: DR, Ritzau, VG, Ekstra Bladet, NTB, TV2.