Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Raketen sköts i väg under kvällen i Florida, USA.

Planetspanare uppskjuten i rymden

Nasas nya rymdfarkost Tess har skjutits upp för att leta efter planeter som liknar jorden, där liv skulle kunna existera bortom vårt solsystem. Planen är att upptäcka 20 000 nya planeter.

Satelliten Tess – Transiting Exoplanet Survey Satellite – sköts upp från Florida i USA med en raket av typen Falcon 9 från det privata rymdföretaget Space X.

Satelliten, som kostat motsvarande 2,8 miljarder kronor och är stor som en tvättmaskin, ska söka efter variationer i ljus från stjärnor. Det kan vara ett tecken på att planeter cirkulerar runt dem.

- Vi är upprymda över att Tess är på väg för att hjälpa oss att finna liv som vi ännu inte har föreställt oss. Världar som möjligtvis kan vara beboeliga, eller som kan hysa liv, säger Thomas Zurbuchen vid Nasa till den amerikanska rymdstyrelsens sajt.

Större områden

Fokus kommer att ligga på stjärnor på ett avstånd av 30 till 300 ljusår. Förhoppningen är att upptäcka 20 000 planeter bortom vårt solsystem. Om det målet uppfylls bedömer Nasa att omkring 50 av de planeterna är i samma storlek som jorden och 500 är upp till dubbelt så stora som vår planet.

Planeterna kommer sedan att studeras med teleskop för tecken på att de är beboeliga: en fast yta, en storlek lik jordens och ett avstånd till planetens sol som möjliggör rätt temperatur för att det ska kunna finnas vatten. Även sammansättningarna av planeternas atmosfär, om de till exempel innehåller vatten, kan ge ledtrådar om möjligheten för liv.

- Målen som Tess hittar kommer att vara fantastiska forskningsobjekt för de kommande decennierna, säger Stephen Rinehart, Nasa-forskare som arbetar med satelliten, till nasa.gov.

Tess kommer att kunna söka av mycket större områden än sin föregångare Kepler-teleskopet, som sändes upp 2009. Båda använder samma system för att hitta planeter, att hitta de variationer i stjärnljuset som uppstår när planeten passerar framför sin sol.

"Alla sorters planeter"

Kepler har hittat över 2 300 planer utanför vårt solsystem, de flesta omkring 300–3 000 ljusår från jorden. De flesta är för långt bort eller har synts för otydligt för att kunna undersökas vidare. De stjärnor som Tess fokuserar på lyser mellan 30 och 100 gånger starkare.

- En av många fantastiska saker som Kepler visade oss var att det finns planeter överallt och att alla sorters planeter finns där ute, säger Patricia Boyd, chef för Tess-programmet.

Det första försöket att skicka iväg Tess avbröts två timmar före avfärd i måndags. Efter en finputsning från Space X-ingenjörerna avklarades onsdagskvällens uppskjutning utan problem. Mindre än tio minuter efter att raketen lyft återvände dess första steg till en obemannad plattform i Atlanten. Nasa kunde strax därefter meddela att rymdfarkostens två solpaneler fällts ut.

Det kommer att ta två månader för Tess att placera sig i rätt omloppsbana. Den första datan till forskare väntas i juli.