Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den omkomne presidenten Lech Kaczynski står staty i Warszawa. Nu har en dåvarande regeringsrådgivare dömts för "försumlighet" i anslutning till flygkraschen som 2010 tog Kaczynskis liv. Arkivbild.

Politisk rådgivare döms efter polsk flygkrasch

En dåvarande rådgivare till Polens regering har dömts för försumlighet i samband med den flygkrasch som orsakade presidenten Lech Kaczynskis död.

2010 omkom Polens president Lech Kaczynski samt flera parlamentsledamöter när deras plan kraschade under inflygningen till ryska Smolensk. Nu har en dåvarande regeringsrådgivare till Donald Tusk dömts till tio månaders villkorligt fängelse för "försumlighet" i anslutning till kraschen.

- Han tillät kansliet att använda flygtransport på ett officiellt uppdrag trots att han visste att det inte fanns någon lämplig flygplats i Smolensk, säger domare Hubert Gasior i en polsk tv-sändning.

Såväl polska som ryska utredningar pekade efter olyckan ut misstag och svåra väderförhållanden som orsak. Men 2017 hävdade en polsk regeringskommission i stället att en explosion ombord var den mest troliga anledningen till kraschen, och riktade dessutom anklagelser mot Ryssland.

Kommissionens arbete kom snabbt att politiseras. Bland annat kallades Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som 2010 var Polens premiärminister och en politisk rival till den omkomne Kaczynski, att vittna i utredningen.

Den utredning som drog slutsatsen att kraschen var en olycka genomfördes under Tusks maktinnehav. Den andra initierades av Jaroslaw Kaczynski, ledare för partiet Lag och rättvisa och tvillingbror till den omkomne Lech, som menade att Tusk hade ett "moraliskt ansvar" för kraschen.