Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Pompeo vill hindra IS-kvinnas hemkomst

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att en kvinna som åkt till Syrien för att ansluta sig till IS varken har rätt till medborgarskap eller rätt att återvända till USA trots att hon är född i landet.

Enligt USA:s konstitution får alla som föds i landet automatiskt medborgarskap där. Ett undantag till den regeln gäller barn till diplomater, och kvinnans far är tidigare jemenitisk diplomat. Men enligt släktens företrädare avslutade fadern sitt diplomatiska uppdrag i USA flera månader innan dottern föddes.

Kvinnan, som nu är 24 år, åkte 2014 till Syrien. Hon har varit gift med flera IS-krigare och har på Twitter uppmanat till attacker mot väst. Nu befinner hon sig i ett flyktingläger och säger att hon ångrar sina handlingar och vill återvända till USA.

"Hon har ingen rättslig grund, inget giltigt amerikanska pass, ingen rätt till pass eller visum för att resa till USA", förklarar Pompeo i ett uttalande.

Nyligen meddelades att en brittisk tonåring som rest till IS i Syrien kommer att förlora sitt medborgarskap. Den unga kvinnan antas kunna få medborgarskap i Bangladesh, varifrån hon har påbrå.