Presidenten godkänner omstridd förintelselag

Polens president Andrzej Duda kommer att godkänna en omstridd lag som gör det straffbart att klandra Polen för nazisternas folkmord.

ANNONS
|

Lagförslaget har skapat en diplomatisk kontrovers mellan Polen och Israel. Duda säger vid en presskonferens, enligt Reuters, att han kommer att underteckna förslaget. Men han kommer också skicka förslaget på utredning till författningsdomstolen för att se om det bryter mot lagarna om yttrandefrihet.

Parlamentets överhus, senaten, antog tidigare lagen med röstsiffrorna 57–23. Lagen gör det olagligt att lägga skulden på polackerna för de tyska nazisternas brott mot mänskligheten under andra världskriget. Till exempel ska användning av frasen "polska dödsläger" kunna straffas med tre års fängelse.

Underhuset, som liksom senaten kontrolleras av regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), godkände lagen innan dess.

ANNONS

Polens regering vill lyfta fram att Polen var under tysk ockupation och också offer för nazisternas grymheter. Men i Israel befarar många att det inte ska bli tillåtet att tala om polacker som hjälpte nazisterna att utföra sina brott. Landet har velat att lagförslaget skrotas.

TT
ANNONS