Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kakwenza Rukirabashaija inför en domstol den 1 februari där han krävde att hans pass återlämnas så att han kan söka vård utomlands.
Kakwenza Rukirabashaija inför en domstol den 1 februari där han krävde att hans pass återlämnas så att han kan söka vård utomlands. Bild: Hajarah Nalwadda/AP/TT

Prisad författare har flytt Uganda

En prisad ugandisk författare som anklagats för att ha förolämpat president Yoweri Museveni har flytt landet av fruktan för sitt liv, meddelar hans advokat.

Kakwenza Rukirabashaija, 33, söker vård utomlands för skador han åsamkats medan han var gripen i Uganda, tillägger advokaten Eron Kiiza.

– Han fruktar förgiftning som ett resultat av sina skador och de okända substanser som han injicerades med, säger Kiiza.

Rukirabashaija greps strax efter jul och anklagades för "kränkande kommunikation", efter att på Twitter ha kommenterat president Museveni och dennes son. Fallet har väckt oro internationellt. Bland annat kräver EU en utredning av brott mot mänskliga rättigheter i Uganda.

Författaren, som har släppts mot borgen i väntan på rättegång, hävdar att han torterades i häktet och har visat upp skador på sin kropp.

Rukirabashaija har skrivit flera böcker och är välkänd för "The Greedy Barbarian", en satirisk roman om ett fiktivt land som tar itu med teman som korruption och girighet. Han har korats som årets "International Writer of Courage" av Pen/Pinterpriset.