En grupp kvinnor blockerar en väg i Totonicapan, Guatemala, som en del i torsdagens protester mot presidenten.
En grupp kvinnor blockerar en väg i Totonicapan, Guatemala, som en del i torsdagens protester mot presidenten. Bild: Moises Castillo/AP/TT

Protester i Guatemala mot presidenten

ANNONS

I Guatemala har tusentals människor demonstrerat med krav på att president Alejandro Giammattei ska avgå. Eldar, barrikader och sittstrejker blockerade gator runt om i det centralamerikanska landet.

I Guatemala City tågade flera tusen människor från presidentpalatset till riksåklagarens kontor med plakat som krävde presidentens avgång. Bildäck sattes i brand och poliser som skyddade regeringsbyggnader fick färg kastad mot sig.

Det som utlöst protesterna är avskedandet av åklagaren Juan Francisco Sandoval som lett landets antikorruptionsarbete. Sandoval fick i förra veckan hjälp av Sveriges ambassadör Hans Magnusson att ta sig över gränsen till El Salvador, vilket TT tidigare rapporterat..

Sandoval hävdar att han avskedats sedan han börjat utreda korruption inom regeringen i samband med beställningar av det ryska covid-vaccinet Sputnik V. Sandoval har antytt att president Alejandro Giammattei själv är inblandad i den misstänkta korruptionshärvan. Regeringen anklagar i sin tur Sandoval för att vara partisk i sitt arbete.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS