För andra dagen i rad har tusentals demonstranter samlats utanför parlamentet i Georgiens huvudstad Tibilisi.
För andra dagen i rad har tusentals demonstranter samlats utanför parlamentet i Georgiens huvudstad Tibilisi.

Protesterna fortsätter i Georgien

För andra dagen i rad samlar antiryska demonstrationer i georgiska Tbilisi tusentals. Protesterna bröt ut på torsdagen sedan en rysk politiker talat i parlamentet.

ANNONS
|

Minst 15000 personer deltar på fredagskvällen i en antirysk demonstration i Georgiens huvudstad Tbilisi. Protesterna bröt ut i torsdags sedan den ryske parlamentsledamoten Sergej Gavrilov talat i parlamentet, vilket väckte starka reaktioner. Inuti parlamentet försökte oppositionella politiker avbryta Gavrilovs anförande, utanför skadades minst 240 demonstranter och poliser i våldsamma sammandrabbningar.

Parlamentets talman Irakli Kobakhidze har redan meddelat att han avgår men protesterna har kommit att rikta in sig mot oligarken Bidzina Ivanisjvili och dennes regeringsparti Georgisk dröm.

- Ivanisjvili måste avgå. Hela hans marionettregering måste avgå, säger 19-åriga studenten Ana Ladaria som deltar i demonstrationen.

ANNONS

Tumult inne i parlamentet

Rysslands inflytande i Georgien är en politiskt känslig fråga. Den forna Sovjetstaten, som i dag är allierad med USA och aspirerar på Natomedlemskap, utkämpade och förlorade också ett kort krig mot Ryssland 2008. De två länderna har inte haft några diplomatiska kontakter sedan dess.

Att reaktionerna blivit så omfattande är inte förvånande, säger Martin Kragh, Rysslandsexpert vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

- En stor majoritet av det georgiska folket betraktar Ryssland som ockupationsmakt. Gavrilovs närvaro är det som provocerat fram en reaktion, och att det rimligtvis måste ha skett med regeringens godkännande.

Oppositionen kräver nyval

Gavrilov deltog i ett internationellt forum för forum för kristet ortodoxa parlamentariker. Det är ingen slump, menar Martin Kragh.

- Det är det enda etablerade forumet som Kreml har tillgång till där de kan göra anspråk på någon typ av historisk samhörighet med länder som Georgien. Det blir svårare och svårare politiskt och ekonomiskt allt eftersom dessa länder vänder sig mot väst, EU och även Kina. För att behålla inflytande i regionen har Ryssland i flera års tid använt sig av institutioner som på olika sätt är kopplade till den ortodoxa kyrkan.

ANNONS

Georgiska oppositionsledare har sagt att de kommer att fortsätta att demonstrera tills parlamentet är upplöst och nyval hålls. En koalition av oppositionspartier kräver också inrikesministerns avgång.

"Russofobisk provokation"

Kreml har fördömt protesterna i Georgien och kallar dem för en "russofobisk provokation". Ryssland anklagar också Georgiens opposition för att försämra banden mellan Ryssland och Georgien.

Georgiens president Salome Zurabisjvili kallade å sin sida Ryssland för "en fiende och ockupant" sent i torsdags.

Martin Kragh tror inte att ländernas relation kommer att försämras på grund av de senaste händelserna.

- Nej, den relationen är vad den är sedan 2008 när Ryssland gick in militärt i Georgien. Utan det är ett uttryck för hur relationen polariserar också det georgiska samhället inifrån, säger han.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Georgien

Georgien och Ryssland har sedan länge ansträngda relationer. Georgiens ambition att bli Natomedlem väckte ont blod i Moskva och 2008 utbröt ett georgisk-ryskt femdagarskrig när Sydossetien och Abchazien utropade självständighet från Georgien och fick stöd av Moskva.

När Moskva erkände utbrytarstaternas självständighet efter kriget bröt Georgien de diplomatiska förbindelserna med Moskva. I och med kriget svalnade det västliga stödet till Georgien något och Natomedlemskapet sköts på framtiden.

Källa: Landguiden

ANNONS