Puigdemont har släppts ur häktet mot borgen

Carles Puigdemont har lämnat häktet i Neumünster i Tyskland där han hållits sedan den 25 mars. Den tidigare katalanske regionpresidenten manar till dialog mellan Spaniens regering och katalanska ledare för att lösa den politiska krisen.

ANNONS
|

Puigdemont tilläts lämna häktet sedan han betalat borgen, enligt statsåklagaren i delstaten Schleswig-Holstein. Efter frisläppandet gjorde Puigdemont, klädd i mörk kostym, ett kort framträdande.

- Jag vill tacka alla för deras hjälp och solidaritet, sade Puigdemont.

Han passade även på att uppmana Spanien att släppa katalanska politiker som fängslats efter omröstningen om katalansk själständighet i oktober, och sade att tiden var kommen för dialog mellan den spanska regeringen och katalanska ledare.

ANNONS

- Vi har krävt dialog under flera års tid och vi har endast mötts av våld och förtryck, sade Puigdemont och fortsatte:

- Spanska myndigheter har ingen ursäkt för att inte påbörja en politisk dialog med de katalanska politiska ledarna.

Tyska åklagare beslutade på torsdagen att Puigdemont inte kan lämnas ut till Spanien till följd av anklagelser om uppror i samband med folkomröstningen. Däremot skulle åtalet om korruption kunna vara grund för att begära honom utlämnad, skrev den tyska domstolen i ett uttalande.

Domstolen satte en borgenssumma på 75000 euro (närmare 775000 kronor) för Puigdemont. Enligt villkoren får han inte lämna Tyskland och måste hålla polisen informerad om var han befinner sig.

TT-Reuters
ANNONS