Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Putin: Ryska robotar kan riktas mot USA

Om USA placerar kärnvapenbestyckade robotar i Europa tvingas Ryssland svara med robotar vars mål är platser "där beslut fattas" i USA, varnar Rysslands president Vladimir Putin. I sitt tal till nationen lovar den auktoritäre Putin även snabbt förbättrade levnadsvillkor för pressade ryssar.

- Ryssland kommer att svara på all utplacering av kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar i Europa, inte enbart gentemot länderna de placeras i utan mot USA självt, dundrade Putin från parlamentets talarstol där han stod framför tio ryska flaggor och en världskarta i blått.

Men samtidigt hävdade presidenten att Ryssland inte vill ha konfrontation, att hans land inte ska ses som ett direkt hot mot USA utan som ett som söker vänskapliga relationer.

Uttalandet kommer knappt tre veckor efter att först USA och sedan Ryssland lämnade det ömsesidiga INF-avtalet om nedrustning av medeldistansrobotar som slöts under kalla kriget. Båda sidor anser att den andre brutit mot överenskommelsen, i sitt tal kallade Putin USA:s anklagelser för "långsökta". Han sade även att Rysslands första drönarbestyckade ubåt kommer att vara redo i vår och att man fortsätter att utveckla nya vapen.

Bättre tillvaro?

En stor det av det direktsända talet, presidentens femtonde inför parlamentets båda kamrar duman och federationsrådet, handlade dock om ekonomi. Putin lovade förbättrad sophantering, ett akut problem då många av landets tippar är överfulla, samt att investera "enorma resurser" för att skapa förbättrade levnadsvillkor.

- Vi kan inte vänta. . . Det här året bör ryssar känna att saker och ting förändras till det bättre, sade han enligt nyhetsbyrån AFP till applåder från den fullsatta salen.

I Ryssland har barnafödandet gått ner de senaste åren, något Putin vill vända med bland annat skattesänkningar, billigare lån och riktat stöd till just barnfamiljer. Ryska familjers inkomster kommer att stiga, utlovade presidenten och lade till att den nya principen nu är "ju fler barn desto mindre skatt".

Tuff vardag

Putin underströk också vikten av att bekämpa fattigdom i allmänhet, han sade att 19 miljoner av Rysslands uppskattningsvis 147 miljoner invånare lever under fattigdomsgränsen som i Ryssland definieras som att klara sig på motsvarande 1 500 kronor i månaden, rapporterar tidningen The Washington Post och nyhetsbyrån AP.

Efter Ukrainakrisen och Moskvas annektering av Krim 2014 gick Ryssland in i recession och många invånare kämpar fortfarande för att få ihop sin vardag, även om ekonomin har vänt uppåt något. Västvärldens ekonomiska sanktioner efter Krimannekteringen riktades i första hand mot högt uppsatta potentater, men de ryska motåtgärderna – som importstopp av en rad livsmedel från EU – har varit kännbara för många. Investeringsviljan från väst har också varit på sparlåga.

Men Putin målade upp en hoppfull ekonomisk bild, han sade att landets ekonomiska tillväxt i år kommer att överstiga 3 procent och att Ryssland för första gången har tillgångar som överstiger statsskulden.

Dalande siffror

Ett sådant ljust budskap kan möjligen även gynna presidenten själv, i en tid av dalande opinionsstöd.

Enligt en mätning från det oberoende ryska centret Levada tycker 64 procent av ryssarna att Putin gör ett bra jobb, vilket är den lägsta siffran på fem år. I en annan Levadamätning i höstas sade 40 procent att de skulle rösta på presidenten om det var val, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den omstridde Putin valdes i fjol om för en fjärde mandatperiod som president, vilket innebär att 66-åringen säkrat makten till 2024. Valet ifrågasattes dock av valobservatörer och beskrevs av oppositionen som riggat. Och den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE slog fast att det saknades riktiga utmanare till Putin.