Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
De 47 migranter som räddades av Sea Watch 3 i Medelhavet utanför Libyens kust gick i land på Sicilien på onsdagen. Arkivbild.

Räddningsfartyg beslagtaget i Italien

Den italienska kustbevakningen har beslagtagit räddningsfartyget Sea Watch 3, som på onsdagen anlöpte hamnen i Catania på Sicilien med 47 migranter som räddats vid Libyens kust. Enligt kustbevakningen uppfyller fartyget inte säkerhets- och miljökrav.

Det nederländska fartygets besättning säger att de förväntade sig att de italienska myndigheterna skulle agera mot dem på något sätt. Italiens högerpopulistiske inrikesminister Matteo Salvini har sagt att räddningsbåtar som Sea Watch möjliggör illegal immigration.

"Som väntat stoppas vi av politiska skäl! Kustbevakningen har pressats för att hitta en anledning att stoppa oss. De kan stoppa vår båt, men de kan inte stoppa solidaritet", skriver Sea Watchs besättning på Twitter.

Kustbevakningen gick ombord på fartyget på torsdagen efter att de 47 räddade migranterna släppts i land, för att göra en teknisk inspektion av förhållandena ombord. Vid inspektionen hittades en rad brister och fartyget har nu förbjudits att lämna hamn om inte bristerna åtgärdas.