Demonstranter på väg till den idrottsarena i Guineas huvudstad Conakry där säkerhetsstyrkor genomförde en massaker 2009. Arkivbild.
Demonstranter på väg till den idrottsarena i Guineas huvudstad Conakry där säkerhetsstyrkor genomförde en massaker 2009. Arkivbild. Bild: Idrissa Soumare/AP/TT

Rättegång om arenamassaker inom kort

ANNONS

De misstänkta för en massaker på en idrottsarena i Guinea 2009 ska ställas inför rätta inom kort, meddelar åklagarmyndigheten i huvudstaden Conakry. Beskedet kommer sedan USA och EU i förra veckan tryckte på för att rättegången ska inledas.

Massakern genomfördes då tiotusentals regimkritiker samlats för att protestera mot den dåvarande militärjuntan. Minst 157 människor dödades och 109 kvinnor våldtogs då säkerhetsstyrkor gick till attack mot demonstranterna.

Över 1 000 personer skadades.

En utredning mot tolv personer som misstänks ha legat bakom morden och övergreppen i det västafrikanska landet avslutades i december 2017. Men sedan dess har ingenting hänt, vilket väckt stark kritik från bland annat människorättsorganisationer.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig geografisk plats.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS