Carles Puigdemont och Mariano Rajoy skakar hand sommaren 2017, några månader innan de hamnade på kollisionskurs angående folkomröstningen om katalansk självständighet. Arkivbild.
Carles Puigdemont och Mariano Rajoy skakar hand sommaren 2017, några månader innan de hamnade på kollisionskurs angående folkomröstningen om katalansk självständighet. Arkivbild.

Rajoy vittnar mot katalanska politiker

Nu är det klart när Spaniens tidigare premiärminister Mariano Rajoy ska vittna i den pågående rättegången mot flera katalanska ledare i Spaniens högsta domstol i Madrid.

ANNONS
|

Rajoy, som var premiärminister 2011–2018, sätter sig i vittnesbåset tisdagen den 26 februari, rapporterar El País. Hans regering avsatte med stöd av senaten den dåvarande katalanska regionregeringen den 27 oktober 2017 och tog samtidigt över styret av Katalonien.

Tolv personer står inför rätta misstänkta för brott i samband med den katalanska folkomröstningen om självständighet den 1 oktober 2017 och den efterföljande självständighetsförklaringen. Det rör sig om nio tidigare regionministrar, regionparlamentets talman samt de två ledarna för självständighetsrörelserna Òmnium Cultural och ANC.

De tolv har bland annat åtalats för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Om de sju HD-domarna går på riksåklagarens linje väntar fängelsestraff på 16 till 25 år för flera av de åtalade.

ANNONS

Försvaret har nekats att kalla den avsatte katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont som vittne eftersom han misstänks för samma brott som de åtalade. Han befinner sig för närvarande i exil. Däremot ska Puigdemonts företrädare Artur Mas vittna samma dag som Rajoy.

TT

Fakta: Rättegången

Tre parter med olika juridiska roller driver processen mot de åtalade katalanerna i Spaniens högsta domstol: riksåklagaren, statsadvokaten samt jurister som arbetar för det högerextrema partiet Vox, som har använt sin rätt att väcka enskilt åtal. De yrkar på olika rubriceringar och olika straff.

Åklagarens och statsadvokatens rubriceringar är uppror, uppvigling, misshushållning med allmänna medel och ohörsamhet. De yrkar på olika långa straff för de åtalade.

12–25 års fängelse:

Oriol Junqueras, före detta vice regionpresident i Katalonien.

8–17 års fängelse:

Carme Forcadell, före detta talman i Kataloniens regionparlament.

Jordi Sànchez, ordförande för självständighetsrörelsen ANC.

Jordi Cuixart, ordförande för självständighetsrörelsen Òmnium Cultural.

11–16 års fängelse:

Joaquim Forn, Jordi Turrull, Raül Romeva, Dolors Bassa och Josep Rull, som alla är före detta ministrar i den katalanska regionregeringen.

7 års fängelse:

Carles Mundó, Meritxell Borràs och Santi Vila, som alla är före detta ministrar i den katalanska regionregeringen.

Källa: El País, AraTT

ANNONS