Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jamal Khashoggi försvann i samband med att han besökte det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet den 2 oktober. Saudiarabien har medgett att han mördades i samband med besöket. Khashoggi är en av 80 journalister som dödades under 2018. Arkivbild.

Rapport: 80 journalister dödades i år

Mord, fängslande och kidnappningar av journalister har ökat 2018. Totalt dödades 80 journalister runt om i världen, enligt en rapport från Reportrar utan gränser (RSF).

Efter att ha gått ner förra året ökade antalet journalister som dödades 2018. Det mest uppmärksammade fallet är den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi som mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet.

"Den ökande hotbilden mot journalister runt om i världen är mycket oroväckande. Antalet journalistmord går upp igen och vi ser att även icke-krigförande länder tar plats bland de dödligaste länderna för journalister", säger Jonathan Lundqvist, ordförande för RSF i Sverige, i ett pressmeddelande.

De farligaste länderna för journalister är Afghanistan (15 döda), Syrien (11 döda) Mexiko (9 döda) och Jemen (8 döda). Siffrorna omfattar både professionella och icke-professionella journalister samt mediearbetare.

Fängslanden och kidnappningar av journalister ökade också jämfört med föregående år. 348 journalister sitter fängslade i världen, jämfört med 326 vid samma tid förra året. 60 journalister hålls som gisslan.