Ett Ethiopian Airlines-plan av modellen Boeing 737 Max 8. Arkivbild.
Ett Ethiopian Airlines-plan av modellen Boeing 737 Max 8. Arkivbild.

Rapport om etiopisk flygkrasch klar inom kort

Transportdepartementet i Etiopien kommer inom kort att släppa en preliminär rapport om den dödliga flygolyckan med ett Ethiopian Airlines-plan förra månaden, meddelar landets utrikesdepartement.

ANNONS
|

Först uppgavs att rapporten skulle släppas under måndagen, men några timmar senare rapporterade Reuters med hänvisning till anonyma källor att transportdepartementet inte avser presentera rapporten under dagen utan snarare senare i veckan.

Samtliga 157 personer ombord omkom vid flygkraschen som inträffade efter kort efter att planet – en Boeing 737 Max8 – lyft från flygplatsen i huvudstaden Addis Abeba den 10 mars.

Ombord på planet fanns medborgare från 35 nationer. Fyra av offren var svenskar.

Även i oktober i fjol kraschade ett flygplan av modellen Boeing 737 Max8. Den olyckan inträffade i Indonesien och samtliga 189 ombord på planet omkom.

ANNONS

Experter har pekat på likheter mellan olyckorna och det finns teorier om att det så kallade MCAS-systemet, ett system som ska förhindra överstegring (stallning), i båda fallen fått flygplanets nos att peka nedåt trots upprepade försök från piloterna att korrigera riktningen.

Efter olyckan i Etiopien har flygplansmodellen Boeing 737 Max8 tagits ur drift i nästan hela världen.

TT-AFP-Reuters

ANNONS