Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dörrarna till representanthusets underrättelseutskott hålls stängda under en överläggning. Arkivbild.

Rapport om ryssinblandning får ris och ros

Enligt en 253-sidor lång rapport från representanthusets underrättelseutskott saknas bevis för att personer i Donald Trumps presidentvalskampanj samarbetat med Ryssland. Däremot fastställs att det är bevisat att Ryssland har blandat sig i valet.

Enligt de republikaner som beslutat att släppa det 253 sidor långa dokumentet – som redogör för utskottets utredning av den misstänkta ryska inblandningen det amerikanska presidentvalet 2016 – har utskottet inte hittat bevis för att Trumps presidentvalskampanj samarbetat med Ryssland. Men bevis för att Ryssland har blandat sig i valet finns däremot, skriver Politico.

Trump hyllar slutsatserna i dokumentet, medan Demokraterna riktar stark kritik mot den.

Rapporten riktar kritik mot den amerikanska underrättelsetjänsten och den federala polisen FBI för hur de bedömt och bemött Kremls inblandning. Bland annat klandras underrättelsetjänsten för felbedömningar, som att utgå från att Ryssland försökt hjälpa Trump att vinna valet, skriver The Washington Post.

"Inga bevis"

Enligt Republikanernas rapport har utredningen inte funnit "några bevis för att Trump-kampanjen samarbetade, koordinerade, eller konspirerade tillsammans med den ryska regeringen", även om rapporten beskriver kontakter mellan företrädare för Trump-kampanjen och ryssar, eller ryska mellanhänder, rapporterar tidningen.

Donald Trump hyllar slutsatserna på Twitter:

"Wow! En fullständig häxjakt! Måste avslutas nu", skriver han.

Men trots att utskottet inte ser några bevis på kopplingar mellan kampanjen och Ryssland betonar den att andra utredningar, såsom den särskilde åklagaren Robert Muelllers undersökning, kan ha tillgång till fakta som utskottet inte kan ta del av, skriver Politico.

Demokraterna kritiska

Även i senatens underrättelseutskott bedrivs en undersökning av den misstänkta ryska inblandningen i valet.

Demokraten Adam Schiff i representanthusets underrättelseutskott recenserar Republikanernas rapport som "majoritetens fullständigt felaktiga inställning till utredningen och den ytliga och politiserade naturen av dess slutsatser", skriver The Washington Post.

Demokraterna har släppt en omkring 100 sidor lång rapport om de egna slutsatserna, där de hävdar att den ryska underrättelsetjänsten bland annat använt mellanhänder för att etablera kontakter, och möjligen samla in värdefull information från en rad personer med kopplingar till Donald Trump och hans kampanj.