Beslaget av jättesmusslor är ett av de största som gjorts i Filippinerna. Arkivbild.
Beslaget av jättesmusslor är ett av de största som gjorts i Filippinerna. Arkivbild. Bild: Yiannis Issaris

Rekordbeslag av jättemusslor i Filippinerna

ANNONS

Myndigheter i Filippinerna har beslagtagit omkring 200 ton illegalt införskaffade skal från jättemusslor efter ett tillslag på en ö i Sulusjön i den sydvästra delen av önationen.

Skalen är värda motsvarande drygt 200 miljoner kronor, och tillslaget är ett av de största som gjorts i Filippinerna, det land där merparten av världens tropiska jättemusslor finns.

Naturvårdare har uttryckt oro över den ökade illegala handeln med de utrotningshotade djuren, som nu används som substitut för elfenben efter att hårda åtgärder vidtagits för att stoppa handeln med elefantbetar.

– Det kommer att påverka det marina ekosystemet permanent, säger Jovic Fabello, talesperson för det lokala rådet för hållbar utveckling.

ANNONS

Med en storlek på upp till 1,3 meter och en vikt på 250 kilo fungerar musslorna som värdar för alger som utgör grundläggande föda för många av de fiskar som människor äter.

Att döda utrotningshotade djur är belagt med upp till 12 års fängelse i Filippinerna.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS