Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman skakar hand med Donald Trump under ett besök i Vita huset i mars i år. Arkivbild

Republikaner oense med Trump om saudimord

Allt fler republikanska kongressledamöter är öppet kritiska till president Donald Trumps ovilja att kritisera Saudiarabien för mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi. Flera kräver att kongressen agerar.

Trump har bland annat avvisat uppgifter i medier om att CIA har bevis för att kronprins Mohammed bin Salman var inblandad i mordet.

- Jag instämmer inte i presidentens bedömning. Den stämmer inte överens med de underrättelserapporter jag har sett, säger den republikanske senatorn Mike Lee till NBC.

En annan republikansk senator, Joni Ernst, säger till CNN att USA behöver utreda fallet närmare. Saudiarabien är en viktig strategisk partner, erkänner han.

- Men vi är också en mycket stark nation när det gäller mänskliga rättigheter, när det handlar om lag och rätt, fortsätter han.

Andra republikanska senatorer som Lindsey Graham, Rand Paul and Bob Corker har tidigare framfört kritik.

"Jag trodde aldrig jag skulle uppleva dagen när Vita huset skulle extraknäcka som pr-firma för Saudiarabiens kronprins", skrev Corker, ordförande i senatens utrikesutskott, tidigare i veckan.

Demokraten Adam Schiff, som väntas bli ordförande i underrättelseskottet när Demokraterna tar över kontrollen i representanthuset i januari, har lovat att utreda mordet och om Trump låtit sig påverkas av sina personliga ekonomiska intressen.