Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar i ett tal i Ankara på fredagen att utvidga offensiven i norra Syrien.

Risk för USA-konfrontation i turkisk offensiv

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar att utvidga den turkiska offensiven och "rensa upp" i staden Manbij. Hotet ökar farhågorna för en konfrontation med USA som har soldater i Manbij.

Den turkiska offensiven mot kurdiskdominerade regionen Afrin i Syrien fortsätter på sjunde dygnet. Erdogan säger att offensiven ska utvidgas till fler städer och områden i norra Syrien.

- Vi kommer att fortsätta vår kamp tills det inte finns några terrorister kvar, fram till vår gräns mot Irak, sade Erdogan under ett tal i Ankara och lovade samtidigt att "rensa upp" i staden Manbij öster om Afrin.

Syftet är att driva bort den kurdiska milisen YPG från området. Turkiet ser YPG som en terrororganisation med kopplingar till den kurdiska gerillarörelsen PKK. Men YPG har varit en viktig samarbetspartner för USA i kampen mot Islamiska staten (IS).

"Nära ett stup"

USA har runt 2 000 soldater i Syrien, som en del i alliansen mot IS. En del av dem finns i Manbij, ett tiotal mil öster om Afrin. En fortsatt turkisk offensiv skulle innebära att USA kan tvingas välja mellan att överge sina allierade i den kurdiska YPG-milisen, som utgjort hörnstenen i kampen mot IS, eller att konfrontera Turkiet.

Anthony Skinner, Mellanösternanalytiker på riskkonsultbolaget Maplecroft, varnar för att en direkt militär konflikt mellan de två Nato-länderna USA och Turkiet är möjlig om Erdogans hot sätts i verket.

- De turkisk-amerikanska relationerna vacklar på gränsen till ett stup, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Den bilaterala krisen mellan Turkiet och USA kan i värsta fall nå samma nivåer som 1975 då Washington införde vapenembargo mot Turkiet sedan den turkiska armén ockuperat norra Cypern, framhåller Skinner.

Civila dödsoffer

Offensiven i Afrin inleddes i lördags och de stridande parternas uppgifter om förluster går i sär. Både Turkiet och SDF-alliansen, där YPG ingår, hävdar att över 300 soldater på motståndarsidan dödats.

Brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att minst 38 civila har mist livet.

På fredagsmorgonen dödades sju medlemmar av samma familj när ett hus rasade samman efter turkisk artilleribeskjutning i staden Maatala i Afrin-regionen, säger chefen för Kurdiska Röda halvmånen i Afrin, Nuri Sheikh Qanbar, till Reuters.