Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein under justitieminister William Barrs presentation av Robert Muellers Rysslandsutredning tidigare i april.

Rod Rosenstein avgår

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein, som formellt tillsatte Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning, avgår.

Rod Rosenstein har under president Donald Trump blivit ett känt namn i samband med den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning. Efter att dåvarande justitieministern Jeff Session avsagt sig ansvaret var Rosenstein den som tillsatte utredningen och hade ansvar för den fram tills att nuvarande justitieministern William Barr tog över.

Rosenstein sågs av många bedömare som en garant för att Vita huset inte skulle få insyn i utredningen, men så sent som förra veckan avslöjade Washington Post att Rosenstein hade försäkrat Trump om att utredningen skulle behandla presidenten rättvist och att han, Rosenstein, var på Trumps sida.

I sitt avskedsbrev till presidenten skriver Rosenstein bland annat att "Vi (justitiedepartementet) är trogna de värdegrunder som gör USA fantastiskt" och "vi sätter alltid USA först", ord som Trump ofta återkommer till.

"Vi upprätthåller lagen utan rädsla eller favörer, trovärdiga bevis är inte partiska och sanningen bestäms inte av opinionsundersökningar", skriver han vidare.

Rosensteins antogs avgå redan när Barr tillträdde i februari, men stannade på sin post tills Rysslandsutredningen var färdigställd. I mars sade Donald Trump att han hade hittat en ersättare i biträdande transportminister Jeffrey Rosen.

Rod Rosenstein avgår formellt den 11 maj.