Rohingyer i flyktinglägret Kutupalong i Cox´s Bazar i Bangladesh. Oron växer för att coronaviruset ska få fäste i området.
Rohingyer i flyktinglägret Kutupalong i Cox´s Bazar i Bangladesh. Oron växer för att coronaviruset ska få fäste i området. Bild: Suzauddin Rubel/AP/TT

Rohingyer isoleras för att stoppa virus

ANNONS

Över en miljon rohingyer bor i flyktingläger i Cox's Bazar i Bangladesh. Nu isoleras de helt för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Inget fall har ännu bekräftats i lägren, men experter har varnat för att viruset lätt kan spridas om det får fäste. Nu är det förbjudet att både gå in i och lämna läger i området och polis och soldater patrullerar för att kontrollera att reglerna följs. Också hjälparbetare berörs av restriktionerna och arbetsstyrkan har krympt med 80 procent, enligt flyktingkommissionären Mahbub Alam Talukder.

– Bara människor som jobbar med akut livsmedelsförsörjning och vård får fortsätta arbeta och måste vidta extrem försiktighet, säger han.

ANNONS

Rohingyerna är enligt FN en av världens mest utsatta minoriteter. 2017 slog militären i Myanmar ner hårt mot rohingyer i delstaten Rakhine, vilket tvingade över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS