Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tidigare presidentkandidaten och affärsmannen Mitt Romney kampanjar i Pleasant Grove i Utah. Romney hoppas bli Utahs näste republikanske senator.

Romney och Manning vill till senaten

En tidigare presidentkandidat och OS-general, en omtvistad före detta fängelsekund och en internationellt känd visselblåsare står på valsedlarna när primärval hålls i sex viktiga amerikanska delstater.

Affärsmannen Mitt Romney, som 2012 utmanade Barack Obama om presidentposten, spås ta hem Republikanernas nominering till posten som ny Utahsenator. Gör han det blir han sannolikt den som efter mellanårsvalet i november ersätter den 84-årige partikamraten Orrin Hatch som då går i pension.

Trump "en bluff"

I sådana fall får Romney, som var uttalat kritisk mot president Donald Trump under valrörelsen 2016, ta på sig silkesvantarna i Washington DC.

- Här är vad jag vet: Donald Trump är en bluff, en bedragare. Hans löften är lika värdelösa som en examen från Trump University, sade Romney i mars 2016 enligt nyhetskanalen Fox News.

Trump i sin tur kallade Romney för ett "stort skämt" och en "katastrofal kandidat".

Ett annat spännande primärval stundar i ett distrikt som omfattar Staten Island i New York. Där försöker republikanen Michael Grimm, som just släppts ur fängelse efter att ha dömts för skattefusk, få tillbaka sin gamla plats i representanthuset. Detta bland annat genom att högljutt anklaga sin efterträdare Dan Donovan – som vill fortsätta på jobbet – för att inte stödja president Trump i tillräckligt stor utsträckning.

Mer auktoritärt

I Maryland väntas den spiondömda aktivisten och visselblåsaren Chelsea Manning få svårt att besegra den sittande demokratiske senatorn Ben Cardin. Transsexuella Manning, som tidigare hette Bradley i förnamn och var underrättelseanalytiker i Irak, dömdes 2013 till 35 års fängelse efter att ha lämnat över omfattande material till Wikileaks.

Presidenten Barack Obama benådade henne dock i fjol. Manning har sagt hon anser att statsapparaten, arbetslivet och tekniksektorn blivit alltmer auktoritära och att det motiverar henne att engagera sig politiskt, rapporterar tv-kanalen NBC.

I South Carolina undrar samtidigt många om president Trumps kampanjande hjälpt eller stjälpt den sittande republikanske guvernören Henry McMaster, som utmanats av affärsmannen John Warren. Primärval hålls även i Colorado och Oklahoma.