Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte, här med sin nya telefon i torsdags.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte, här med sin nya telefon i torsdags. Bild: Peter Dejong/AP/TT

Rutte i blåsväder för sin gamla lur

Det stormar kring Nederländernas premiärminister Mark Rutte. I centrum står hans ålderstigna mobiltelefon.

Har Mark Rutte medvetet i åratal raderat textmeddelanden för att kunna dölja sina handlingar?

Premiärministern överlevde i torsdags en misstroendeomröstning i parlamentet, begärd efter avslöjandena om hans raderade meddelanden. Själv säger Rutte att han bara ville spara plats på sin gamla Nokia 301.

Det var under en granskning av regeringens covidhantering som tidningen De Volkskrant upptäckte att flera sms saknades när de begärde ut offentliga handlingar.

Efter en stämning avslöjade då premiärministern att han regelbundet raderade sms på sin telefon – utan att spara kopior att lägga till offentliga handlingar. Han ansåg nämligen inte att de var viktiga och han behövde ju dessutom spara plats på sin gamla telefon.

Rutte har i många är använt sin Nokia 301 för att kommunicera med omvärlden. Sin modernare Iphone använder han bara för att läsa nyheter på. Och han nekar att han gjort något fel.

– Jag har hållit mig inom lagens ramar, sade han inför veckans misstroendeomröstning.

Ett annat problem är säkerheten – hans gamla telefon strider mot regeringens egna riktlinjer för it-säkerhet, som säger att telefonerna bör uppdateras varje månad och Nokia 301 har inte uppdaterat mjukvaran på ett antal år.

Oavsett har Mark Rutte nu fått en ny telefon. Enligt regeringen beror det inte på skandalerna, utan på att den gamla trotjänaren slutade fungera under en resa till USA nyligen.

Och Rutte själv är inte glad över bytet. I torsdags ska han ha hörts kalla sin nya smarta telefon såväl klumpig som ful.