Katedralen i Salisbury. Arkivbild.
Katedralen i Salisbury. Arkivbild.

Ryska julklappen: Salisburykyrka i choklad

Rysslands statligt kontrollerade tv-kanal RT har skickat julklappar till andra ryska mediers redaktioner: chokladmodeller av den välkända katedralen i brittiska Salisbury.

ANNONS
|

Den illa dolda referensen till nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal i Salisbury i våras har skickats inslagen i en ask med tv-kanalens färger och band med dess logotype.

Nervgiftsattacken fick ett stort efterspel och två ryska män som Storbritannien anklagar för att ha utfört den har avslöjats som agenter inom den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Kreml avfärdar dock alla anklagelser om statlig inblandning. De två männen trädde fram i just RT, med sina påhittade namn, och påstod att de besökt Salisbury som turister för att se den världskända katedralen.

ANNONS

Rysslands största oberoende mediekanal Dozjd , som vid flera tillfällen ifrågasatt den ryska regeringens hållning i Salisburyfrågan, har tagit emot en chokladkatedral.

"Kom över på te, vi vågar inte äta den ensamma", skriver Dozjd på Twitter, med en bild på kreationen.

RT bekräftar för brittiska The Independent att de har skickat ut ett flertal chokladkyrkor i tid till det ryskortodoxa julfirandet.

Jo Broom, förtroendevald lokalpolitiker i Salisbury, säger till tidningen att ortens invånare inte lär uppskatta det ryska tilltaget:

- De skulle betrakta det som väldigt dålig smak och som respektlöst mot de som drabbades i attacken.

En kvinna dog efter att ha kommit i kontakt med det Sovjetutvecklade giftet och en man insjuknade. Sergej Skripal och hans dotter var i kritiskt tillstånd efter attacken och vårdades på sjukhus i flera veckor.

TT

Bakgrund: Förgiftningarna i Salisbury

Den 4 mars i år förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Även en polis insjuknade. Alla tre överlevde.

Giftet fanns på ytterdörren till Skripals hus, en av de platser där de misstänkta ryska agenterna fångats av övervakningskameror.

Storbritannien och Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) har identifierat giftet som Novitjok, utvecklat i dåvarande Sovjetunionen. Spår av giftet hittades också i ett hotellrum i London där de två misstänkta ryska männen hade bott.

Drygt tre månader senare hittades en parfymflaska med giftet i Amesbury norr om Salisbury. En kvinna sprejade det på sina handleder och avled efter åtta dagar. En polis som samtidigt kom i kontakt med giftet fick livshotande skador, men återhämtade sig.

Sergej Skripal var verksam inom GRU på 1990-talet, men agerade senare dubbelagent för brittisk räkning fram till 2004, då han greps i Ryssland. Sex år senare fick han flytta till Storbritannien i en fångväxling.

Förgiftningen fördömdes av många av Storbritanniens allierade i västvärlden och ledde till en massutvisning av ryska diplomater från ett 30-tal länder.

ANNONS