Ryssland övar för krig på flera fronter

300 000 ryska soldater, 36 000 militära fordon – och deltagare från Kina och Mongoliet. Den jättelika militärövning Vostok-2018 som Ryssland drar i gång syftar till att signalera att landet har stora och starka väpnade styrkor som är redo att gå i krig om det skulle behövas.

ANNONS
|

- Ryssland vill sälja en bild av ett stort och starkt land, konstaterar Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker med inriktning på Ryssland vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Vostok-2018 beskrivs som den största militärövningen i Rysslands historia. Internationellt spekuleras i om flexandet av militära muskler och samarbetet med grannländerna kan kopplas till spänningen mellan Ryssland och USA och konflikterna i bland annat Ukraina och Syrien. Norberg säger att grannländernas truppbidrag är små, Kina skickar 3500 soldater, men att de ändå har främst politisk betydelse.

ANNONS

- Man vill visa omvärlden och hemmabefolkningarna att man kan samarbeta, även om man inte skapat någon allians. Det är också ett sätt för Ryssland att lugna Kina och Mongoliet som annars kanske skulle bli oroade av en jätteövning nära deras gränser.

Trendbrott

Norberg påpekar att veckolånga Vostok-2018, som inleds på tisdagen i östra Sibirien och som kommer att få besök av president Vladimir Putin, är en i raden av årligt återkommande ryska militärövningar. Dessa roterar mellan jättelandets fyra militärdistrikt och brukar alltid vara större när man övar i de östra delarna, som i år. Men 300000 ryska deltagare är onekligen ett trendbrott, även om det är omöjligt att veta om det är det faktiska antalet soldater eller om stödstrukturer har räknats in.

- Ryssland har haft den här typen av årliga övningar sedan 2010. I början deltog enligt ryska militären cirka 20000 soldater men sedan 2014 har det varit mellan 100000 och 150000. Och i år dubblas siffran.

ANNONS

TT: Varför är övningen så stor i år?

- Bland annat vill man skicka en inhemsk signal om ett starkt Ryssland och påminna om fornstora dagar.

Den ryska militären har jämfört Vostok-2018 med dåvarande Sovjetunionens stora övning Zapad-81 år 1981, då över 100000 soldater deltog.

Flytta förband

Som jämförelse väntas totalt 40000 soldater från de 29 medlemsländerna delta i försvarsalliansen Natos stora övning Trident Juncture i Norge i oktober och november, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters. Även Sverige skickar 2200 soldater, trots att man inte är medlem i Nato. Övningen beskrivs som den största i Norge sedan kalla kriget och bygger på ett scenario i vilket alliansens medlemmar ska försvara ett attackerat Norge i enlighet med artikel 5 i Nato-stadgan.

Inför den ryska övningen har inget lika tydligt scenario kommunicerats, enligt Norberg handlar det om två fiktiva länder som står emot varandra vilket gör att man kan öva att ha två stora operationer i gång samtidigt. Han säger att Ryssland övar för presumtiva konflikter i såväl Fjärran östern som i Europa, Kaukasien och Centralasien.

ANNONS

- Det här handlar om förmågan att gå i krig och bedriva krig. I ett land av Rysslands storlek bygger det på att man kan flytta förband till en viss plats snabbt – och sedan vara offensiv. Om man tränar på det varje år blir man ganska bra på det.

Framtida krig?

Den ryske militäranalytikern Pavel Felgenhauser hävdar att militärövningen är en förberedelse för ett framtida världskrig, något som man inom det ryska försvaret tror kommer att inträffa efter 2020. Konflikten kan ha formen av ett större globalt krig eller en "serie konflikter av vikt".

- Fienden är USA och dess allierade, säger Felgenhauser till nyhetsbyrån AFP.

TT

Fakta: Försvarsövningen Vostok-2018 i siffror

Militärövningen Vostok-2018 i östra Sibirien beskrivs som den största i Rysslands historia.

300000 – antalet deltagande ryska soldater, enligt försvarsminister Sergej Sjojgu.

36000 – antalet deltagande militära fordon

3500 – antalet kinesiska soldater som deltar

1000 – antalet stridsflygplan

80 – antalet krigsfartyg

2 – antalet deltagande länder utöver Ryssland: Kina och Mongoliet

Källor: nyhetsbyråerna AFP, Reuters, FOI

ANNONS