Ryssland: Nya USA-sanktioner absurda

USA utökar sina sanktioner mot Ryssland, med anledning av annekteringen av Krimhalvön från Ukraina. Moskva kallar åtgärderna "absurda".

ANNONS
|

"Om amerikanska myndigheter föredrar att bryta ekonomiska band...med Ryssland, så är det deras rättighet, precis som vi förbehåller oss rätten att svara", heter det i ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet.

Denna "absurda sanktionskampanj har hittills inte haft framgång och kommer inte att leda till något resultat", heter det också.

De nya sanktionerna berör 21 individer och nio olika bolag. Bland de personer som läggs till Washingtons svarta lista är biträdande energiministern Andrej Tjerezov.

Teknikbolaget Technopromexports chef och flera dotterbolag till oljeproducenten Surgutneftegaz omfattas nu också av sanktioner, enligt USA:s finansdepartement. Surgutneftegaz finns på listan sedan tidigare.

En del av de nya sanktionerna har samband med bygget av ett kraftverk på Krimhalvön. Ryssland har fört tysktillverkade turbiner vidare till Krim, något som den tyska teknikjätten Siemens säger sig inte ha känt till när affären gjorde upp.

ANNONS

Tjerezov och företag som varit inblandade i flytten av gasturbiner till Krimhalvön har redan tidigare svartlistats av EU. USA, liksom EU, har infört en rad sanktioner mot Ryssland för intervention i östra Ukraina och annekteringen av Krim.

TT-AFP-Reuters

ANNONS