Sánchez föreslår folkomröstning om Katalonien

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez föreslår en ny folkomröstning i Katalonien om huruvida regionen ska få en högre grad av autonomi. Socialistledaren utesluter dock en omröstning om självständighet, vilket den katalanska regionregeringen alltjämt kräver.

ANNONS
|

Sánchez har sedan han tillträde i juni inlett samtal med Kataloniens regionpresident Quim Torra. Dialogen bör leda till en omröstning om en "förstärkning av katalansk autonomi", säger premiärministern till radiokanalen Cadena SER , utan att precisera när han tänker sig att en omröstning ska hållas.

Sánchez minoritetsregering – som i parlamentet bland annat är beroende av två mindre katalanska separatistpartier – har antagit en mjukare inställning i frågan än den tidigare konservativa regeringen.

Det katalanska regionstyret genomförde i höstas en olagligförklarad självständighetsomröstning, som präglades av våldsamheter när polisen sattes in för att stoppa den. När regionparlamentet senare röstade igenom en självständighetsförklaring införde centralregeringen direktstyre av Katalonien från Madrid.

ANNONS

Katalanerna är splittrade i frågan om självständighet, men en stor majoritet vill se en folkomröstning om frågan.

TT

Bakgrund: Katalonienkrisen

Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständigt. Av de 42,3 procent av de röstberättigade som röstade sade 90 procent ja till självständighet.

Folkomröstningen hade olagligförklarats av författningsdomstolen, och valdagen var stundtals våldsam när polis försökte hindra väljare från att rösta.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en självständighetsförklaring.

Centralregeringen reagerade genom att, med stöd i konstitutionens artikel 155, avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval utlystes till den 21 december.

Flera ministrar och andra delaktiga i självständighetsrörelsen har häktats eller har en arresteringsorder mot sig, bland dem den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, som befinner sig i exil.

I nyvalet vann återigen självständighetsivrande partier majoritet i parlamentet. Först efter flera försök kunde man välja en ny regionpresident, Quim Torra.

ANNONS