Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Indiska sikher på pilgrimsfärd anländer till pakistanska Wagha 2018. Från och med november kommer de att kunna vallfärda visumfritt. Arkivbild. Bild: K M Chaudary/AP/TT

Sällsynt samarbete kring sikhisk korridor

Islamabad och Delhi är sällan överens. De bägge kärnvapenmakternas regeringar ligger sedan splittringen av brittiska Indien 1947 i konflikt om Kashmir, och såren från de etniska konflikterna som omgärdade kolonialväldets upplösning värker ännu.

Men i en sällsynt gest av försoning och samarbete har Indien och Pakistan nu undertecknat ett avtal om att etablera en visumfri korridor för sikhiska pilgrimer.

Syftet med den så kallade Kartapurkorridoren är att underlätta de byråkratiska och logistiska vedermödorna för de tusentals indiska sikher som varje år vallfärdar till Guru Nanaks grav – sikhismens främsta helgedom – i pakistanska Kartarpur, fem kilometer från den indiska gränsen.

– Pilgrimer från resten av världen är också välkomna, säger Mohammad Faisal, talesperson vid Pakistans utrikesdepartement.

Korridoren ska öppna i början av november, lagom till 550-årsjubileet av Guru Nanaks födelse. Pakistan har förberett firandet genom att låta rusta upp helgedomen inför de miljoner besökare som väntas till firandet.

Fortfarande är dock allt inte frid och fröjd mellan ärkefienderna – Indien har invändningar mot Pakistans beslut att passage genom korridoren ska kosta knappt 200 kronor per pilgrim.