Magdalena Andersson (S) vid en pressträff kort efter att MP meddelat att de lämnar regeringen.
Magdalena Andersson (S) vid en pressträff kort efter att MP meddelat att de lämnar regeringen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Så reagerar omvärlden på Sveriges politiska kris

Nyheten om att Magdalena Andersson som första kvinna både valts till statsminister, och sedan lämnat in sin avskedsansökan efter bara sju timmar, har cirkulerat världen runt. Större, internationella nyhetsmedier har uppmärksammat de många turerna, men vinklingarna skiljer sig åt.

ANNONS
|

Bara timmar efter att Magdalena Andersson (S) röstats fram som statsminister stod det klart att delar av regeringens budget faller. I stället kommer nästa regering tvingas styra med de ändringar som drivits igenom av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Till följd meddelade Miljöpartiets språkrör, Märta Stenevi och Per Bolund, att partiet inte kommer ingå i en regering vilande på den ovannämnda budgeten. Beslutet var ett ställningstagande mot SD.

– Det är inte Miljöpartiets uppgift i svensk politik att administrera Jimmie Åkessons förhandlingsresultat, sade Stenevi.

Magdalena Anderssons korta period som statsminister har sedan dess uppmärksammats på flera håll.

”Politiskt kaos”

Brittiska BBC:s korrespondent i Stockholm, Maddy Savage, skriver i sin politiska analys att ”komplexiteten i den svenska politiken” innebär att detta troligtvis inte var det sista vi såg av Andersson som statsminister.

ANNONS
På BBC skriver man om ett ”politiskt kaos”.
På BBC skriver man om ett ”politiskt kaos”. Bild: Skärmdump/BBC

Däremot uppmärksammar Savage att det faktum att Magdalena Andersson röstats fram till att bli Sveriges första kvinnliga statsminister någonsin ”borde ha inneburit en kväll av firande”, men att det nu har överskuggats av ett ”politiskt kaos”, framtvingat av Sveriges splittrade politiska läge.

Även amerikanska CNN:s sajt pryds av nyheten om Anderssons tillträde – och avgång. Nyhetskanalen väljer dock i sin nyhetsartikel att vinkla specifikt på Centerns och Miljöpartiets roll i det hela, och lyfter Annie Lööfs (C) citat om att de "inte kommer att rösta på en budget som vi ser drar allt för långt åt vänster.”

CNN vinklar mycket på Centerns partiledare Annie Lööf.
CNN vinklar mycket på Centerns partiledare Annie Lööf. Bild: Skärmdump/CNN

De avslutar sin artikel med att konstatera att vem som än blir nästa statsminister kommer att behöva tampas med en ökning av gängkriminaliteten, med pandemins effekter på den svenska välfärden samt den nödvändiga omställningen till en grönare politik.

Sista av de nordiska länderna

Amerikanska Washington Post väljer i sin tur att lyfta Magdalena Anderssons, om än korta period som blivande statsminister, som det sista steget i ledet av nordiska länders val av kvinnliga statsledare. Danmark, Norge, Finland och Island har alla haft kvinnor i högsta ledningsställning, antingen nu eller tidigare.

De breddar också perspektivet till världsnivån, och konstaterar med hänvisning till FN:s Kvinnoförbund att endast 21 procent av världens regeringsministrar är kvinnor.

ANNONS

Utöver ovan nämnda medier har även The Guardian, nyhetsbyråerna AP och Reuters, Al Jazeera, Der Spiegel, El País och franska Le Monde rapporterat om Sveriges politiska läge.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS