En grupp män väntar på att bli genomsökta efter att ha lämnat terrorgruppen IS sista fäste al-Baghuz i norra Syrien. Runt 800 utländska medborgare som rest till Syrien för att ansluta sig till IS befinner sig i SDF-milisens förvar.
En grupp män väntar på att bli genomsökta efter att ha lämnat terrorgruppen IS sista fäste al-Baghuz i norra Syrien. Runt 800 utländska medborgare som rest till Syrien för att ansluta sig till IS befinner sig i SDF-milisens förvar.

Så säger EU-länderna om IS-krigarna i Syrien

Runt 800 utländska medborgare med kopplingar till terrorgruppen IS tros befinna sig i förvar i Syrien hos den kurdiskarabiska SDF-milisen. De flesta kommer från Storbritannien, Belgien, Frankrike och Tyskland. Vad som kommer att hända med dem är det ingen som vet ännu. Så här har några europeiska länder sagt hittills.

ANNONS
|

Storbritannien

Runt 900 personer tros ha rest från Storbritannien till terrorgruppen IS territorium sedan Syrienkrigets början.

Storbritanniens linje i frågan om återvändare belyses bäst med fallet Shamima Begum, brittiskan som reste till Syrien som femtonåring. Inrikesminister Sajid Javis har sagt att han kommer att göra "allt i sin makt" för att förhindra att Shamima Begum, och andra som rest till regionen i terrorsyfte, återvänder till Storbritannien. Hon förlorar bland annat sitt brittiska medborgarskap.

Över hundra IS-resenärer med dubbla medborgarskap har blivit av med sina brittiska medborgarskap sedan 2016.

Belgien

ANNONS

Belgien har EU:s högsta andel IS-krigare i Syrien per capita, enligt uppskattningar från den amerikanska tankesmedjan The Soufan Group från 2016.

Regeringen har flera gånger sagt att man vill att FN:s säkerhetsråd upprättar en internationell domstol i Syrien, som ska utreda, åtala och döma de europeiska IS-krigarna på plats där brotten har begåtts.

De dömda bör sedan hållas frihetsberövade i regionen, sade Belgiens premiärminister Charles Michel vid ett möte med det amerikanska representanthusets talman demokraten Nancy Pelosi i slutet av februari.

Frankrike

Den franska underrättelsetjänsten uppskattar att runt 130 franska medborgare som kopplas till IS befinner sig i den arabiskkurdiska milisen SDF:s förvar.

I slutet av januari sade inrikesminister Christophe Castaner att regeringen överväger att hämta hem samtliga till Frankrike för att ställa dem inför rätta. Informationen genererade häftig kritik på hemmaplan, och regeringen har sedan dess backat något.

Premiärminister Édouard Philippe har dock sagt att han föredrar att franska jihadister "döms och straffas i Frankrike", snarare än försvinner under radarn.

Tyskland

Runt 1000 tyska medborgare tros ha rest till Syrien för att strida för IS sedan 2013. Av dessa tros en tredjedel ha återvänt, och ytterligare en tredjedel ha dött i striderna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

En talesperson för inrikesministern sade i februari att tyska IS-krigare kan återvända till Tyskland, men bara om de förmår att ta sig till ett tyskt konsulat i något av de omkringliggande länderna.

ANNONS

Tyska IS-krigare med dubbla medborgarskap kan också bli av med sitt tyska medborgarskap, enligt en ny lag.

Sverige

Beskedet var tydligt från statsminister Stefan Löfven när han i slutet av februari tillfrågades om återvändande svenskar som anslutit sig till IS. Svenska medborgare som förvaras i SDF-milisens läger i norra Syrien kommer inte att erbjudas konsulär hjälp för att komma hem till Sverige.

Man har dock inte berövat någon IS-resenär sitt svenska medborgarskap, eftersom regeringen anser att det strider mot internationell rätt.

Sveriges linje är i stället att försöka få till stånd en internationell FN-tribunal som kan pröva alla krigsbrott som begåtts i regionen. Regeringen söker stöd för initiativet i EU.

TT

ANNONS