Saddam Husseins gamla lyxyacht är nu en turistattraktion

För 20 år sedan kapsejsade en lyxyacht, tillhörande Iraks tidigare president Saddam Hussein, i en flod i södra Irak. Där har den legat och rostat sedan dess och i dag har det blivit en attraktion för lokala fiskare och besökare.

ANNONS
|

När lyxbåten al-Mansur byggdes på 1980-talet var det en symbol för den förmögenhet som tillhörde Saddam Hussein, den dåvarande presidenten i Irak.

Nu är det ett 120 meter långt rostigt vrak som pryder Shatt al-Arab floden i Basra, som ligger i södra Irak.

– När den ägdes av den tidigare presidenten kunde ingen komma i närheten av den, säger Hussein Sabahi till Reuters.

Han berättar att han arbetar som fiskare och brukar ibland avsluta sina dagar med en kopp te ombord på vraket. Och det är han inte ensam om. I dag är skeppet en attraktion för både turister och fiskare som vill ta sig en picknick.

ANNONS

Fick överges när USA invaderade

Den 20 mars 2003 invaderades Irak av USA och det dröjde bara tre veckor innan den irakiska regeringen och militären föll.

Saddam Hussein ska själv aldrig ha hunnit gå ombord på skeppet. Men han försökte ge order om att yachten skulle lämna hamnen i Basra så att den skulle förvaras i ett säkert område, men de amerikanska styrkorna riktade in sig på den och fick yachten att kapsejsa.

Under veckorna och månaderna som följde så plundrades skeppet på allt från möbler till ljuskronor. Även metalldelar från skeppets skrov och struktur ska ha plundrats på vissa ställen.

En del människor i Irak anser att vraket borde ha tagits hand om och bevarats, men ingen av de efterföljande regeringarna har valt att avsätta pengar till ett sådant bevarande.

– Den här yachten är som en dyrbar ädelsten, som ett sällsynt mästerverk man förvarar hemma. Vi känner oss ledsna att det ser ut såhär, säger Zahi Moussa, en sjökapten som arbetar vid det irakiska transportministeriet, enligt Reuters.

Däremot ska ett utav de andra skeppen som Saddam Hussein ska ha ägt ha omvandlats till ett hotell i Basra.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS