Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. hans ryska motsvarighet Vladimir Putin och Irans president Hassan Rohani med flera vid ett toppmöte om Syrien i ryska Sotji i november förra året.

Samtal inleds i Sotji – trots bojkott

Delegater anlände på måndagen till den ryskledda Syrienkonferensen i Sotji, men förväntningarna på dialog är dämpade efter att krigshärjade landets största oppositionsgrupp bestämt sig för att bojkotta arrangemanget.

Omkring 1 600 personer har bjudits in till en "fredskongress", som inleds på måndagen, i ryska Sotji för att börja ta fram en konstitution för Syrien efter kriget och börja snickra på ett avslut på det sju år långa blodbadet.

Endast en fraktion av de inbjudna kommer dock att delta i konferensen enligt en lista på deltagare som AFP tagit del av. Stora delar av den syriska oppositionen kommer inte att delta, kurderna i den autonoma delen i Syrien deltar inte på grund av Turkiets attack mot Afrin och dussintals rebellgrupper har sedan tidigare tackat nej till mötet på semesterorten belägen vid Svarta havet.

"Omöjlig uppgift"

Syftet med den två dagar långa konferensen är att få Syrien att närma sig arbetet med en efterkrigskonstitution. FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura kommer att leda en ny konstitutionell kommission som ska inrättas, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Efter två dagars FN-ledda samtal i Wien under förra veckan fanns det inga tecken på att de två stridande sidorna möts ansikte mot ansikte för att diskutera grunden för dokumentet.

Kreml har dock försökt att sänka förväntningarna inför konferensen. Enligt pressekreteraren Dmitrij Peskov är ett "genombrott en omöjlig uppgift". Däremot är Syrienkonferensen ett "viktigt steg mot fred", fortsatte han.

Runda FN

Rysslands planer på samtal i Sotji ses som ett försök av Kreml att runda FN, och flera ledare i västvärlden har uttryckt en oro för att Ryssland försöker hitta en lösning till förmån för sin allierade, den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Hittills har tidigare fredssamtal inte varit lyckade. FN:s generalsekreterare António Guterres beskriver det dock som att samtalen i Sotji kan bli ett viktigt bidrag till huvudspåret, de FN-ledda fredssamtalen i Genève.