Det gemensamma uttalandet som lästes upp i FN:s råd för mänskliga rättigheter är det första tillrättavisandet av Saudiarabien i rådet sedan det grundades 2006.
- Det är en seger för Europa att kunna enas kring detta, säger en representant för ett EU-land.
Utöver de 28 EU-länderna har flera andra länder, bland annat Australien och Kanada, skrivit under uttalandet som kritiserar Saudiarabiens hållning i människorättsfrågor. USA står däremot inte med bland undertecknarna.
- Vi är särskilt oroade över användningen av antiterrorlagar och andra bestämmelser kring säkerhet som används mot personer som fredligt utövar sina rättigheter, sade Harald Aspelund, Islands FN-ambassadör när han läste upp uttalandet.
Undertecknarna kräver att tio namngivna fängslade aktivister friges. I uttalandet fördöms Khashoggi-mordet, som skedde på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober i fjol.
"Omständigheterna kring Khashoggis död visar på behovet av att skydda journalister och behovet av att upprätthålla yttrandefriheten över hela världen", står det i uttalandet.
FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnes Callamard, leder en utredning av mordet. Saudiarabien uppmanas av de 30 länderna att samarbeta med Callamard.