Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s råd för mänskliga rättigheter. Arkivbild.

Saudiarabien pressas kring Khashoggi-mordet

EU-länderna visar upp en enad front för att få Saudiarabien att släppa fängslade aktivister. Landet uppmanas även att samarbeta med utredaren om mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Det gemensamma uttalandet som lästes upp i FN:s råd för mänskliga rättigheter är det första tillrättavisandet av Saudiarabien i rådet sedan det grundades 2006.

- Det är en seger för Europa att kunna enas kring detta, säger en representant för ett EU-land.

Utöver de 28 EU-länderna har flera andra länder, bland annat Australien och Kanada, skrivit under uttalandet som kritiserar Saudiarabiens hållning i människorättsfrågor. USA står däremot inte med bland undertecknarna.

- Vi är särskilt oroade över användningen av antiterrorlagar och andra bestämmelser kring säkerhet som används mot personer som fredligt utövar sina rättigheter, sade Harald Aspelund, Islands FN-ambassadör när han läste upp uttalandet.

Undertecknarna kräver att tio namngivna fängslade aktivister friges. I uttalandet fördöms Khashoggi-mordet, som skedde på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober i fjol.

"Omständigheterna kring Khashoggis död visar på behovet av att skydda journalister och behovet av att upprätthålla yttrandefriheten över hela världen", står det i uttalandet.

FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnes Callamard, leder en utredning av mordet. Saudiarabien uppmanas av de 30 länderna att samarbeta med Callamard.