Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på saudiska konsulatet i Istanbul i oktober förra året. Arkivbild.

Saudiarabien vill inte ha Khashoggi-utredning

Saudiarabien vill inte se någon internationell utredning som ska utreda mordet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi. I stället insisterar landet på att det varit väl rustat för att lösa mordet och att alla misstänkta redan står inför rätta där.

Bandar Al-Aiban, Saudiarabiens ambassadör vid FN:s råd för mänskliga rättigheter, uppger att alla uppmaningar att "internationalisera" utredningen utgör en inblandning i Saudiarabiens inrikespolitik.

Agnes Callamard leder FN:s utredning av fallet som väckt stor uppmärksamhet världen över. Saudiarabien har uppmanats av EU:s 28 medlemsländer och bland annat Australien och Kanada att samarbeta med Callamard.

Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober förra året. Sedan dess har Saudiarabiens ledning hävdat att de ansvariga för Khashoggis död är agenter och elva personer har ställts inför rätta.

Samtidigt riktar Turkiet kritik mot Saudiarabien för att inte vilja samarbeta i den internationella utredningen. Turkiet har upprepade gånger pressat Saudiarabien att ge ytterligare detaljer kring mordet samt namnge de personer som står anklagade.

Jamal Khashoggi levde i exil i USA och skrev bland annat kolumner i Washington Post. Han var en kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.