Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Börsen i Riyad. Arkivbild.

Saudisk konferens bojkottas av mediebolag

En rad stora mediebolag lämnar återbud till en stor investeringskonferens i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Det sker i protest mot den saudiske Washington Post-journalisten Jamal Khashoggis försvinnande i Istanbul. Arrangörerna kallar det en besvikelse.

Turkiska myndigheter har uppgett för bland annat The Washington Post att Khashoggi mördades inne på Saudiarabiens konsulat i staden, något regeringen i Riyad förnekat.

Och trots att bolag efter bolag i protest nu hoppar av elitkonferensen Future investment initiative meddelar Saudiarabien att den ska hållas enligt planerna.

Chefredaktörer och bolag

"Medan det är en besvikelse att några talare och partners har dragit sig ut, ser vi fram emot att välkomna tusentals talare, moderatorer och gäster från hela världen", skriver en talesperson för evenemanget.

Tidningen The Economists chefredaktör Zanny Minton Beddoes har dragit sig ur konferensen den 23–25 oktober. Det har även CNBC-ankaret Andrew Ross Sorkin gjort, vilket han skrev på Twitter. Mediebolaget CNBC meddelade senare att det bojkottar konferensen helt.

The New York Times har dragit sig ur som mediesponsor, så även Financial Times. CNN kommer inte heller att delta, har bolaget skrivit på Twitter.

Bloomberg hoppar av

Även Bloomberg News bojkottar konferensen liksom mediejätten Viacoms vd Bob Bakish och miljardären Steve Case, en av grundarna av det amerikanska internetföretaget AOL.

- Bloomberg kommer inte längre fungera som en mediepartner i Future investment initiative, säger en talesperson för tidningen.

Även andra företag, som Uber technologies, har aviserat att de inte dyker upp. Men flera banker liksom USA:s finansminister Steve Mnuchin har ännu inga planer på att ställa in besöket.

- Om mer information kommer fram och förändrar saken kan vi titta på det, men jag planerar att gå, säger Mnuchin till CNBC.

Investeringskonferensen går också under namnet "Davos in the desert", Davos i öknen, syftande på Världsekonomiskt forum som hålls varje år i den schweiziska vintersportorten Davos.