Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Putin och Macron samtalar under G20-mötet i Buenos Aires.

Saudiske kronprinsen och Putin hälsade varmt

Donald Trump har ställt in mötet med Vladimir Putin. Angela Merkel har nödlandat. Macron verkar obekväm. Mordanklagelser kastar en mörk skugga över Mohammed bin Salman. Men Putin verkar glad över att se sin saudiske kollega i de internationella finrummen. G20-mötet har inletts.

"Frankrikes president Emmanuel Macron har i samtal vid sidan om toppmötet framfört ett mycket tydligt budskap till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, angående mordet på en saudisk journalist och angående Jemen", meddelade Macrons kansli i ett officiellt uttalande i samband med att toppmötet inleddes i Argentina.

Macron ska enligt uttalande också ha sagt att han vill att internationella experter ska få delta i utredningen av det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi. När de två sågs under mötets öppnande verkade stämningen stel. En mikrofon fångade en del av deras konversation, där Mohammed Bin Salman, allmänt känd som MBS, hörs säga "Oroa dig inte" till den franske presidenten som svarar: "Det gör jag. Jag är oroad".

Putin glad

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May sätter press på MBS. Enligt hennes pressavdelning krävde hon vi deras möte att de ansvariga för mordet ställs till svars.

En som däremot inte verkar ha några problem med den kronprinsens närvaro är Vladimir Putin, som strålande glad hälsade sin saudiske kollega välkommen till mötet. Ryssland och Saudiarabien uppges ha kommit överens om att skära ner på oljeproduktionen inför näste veckas möte mellan OPEC-länderna i Wien. På så vis vill man få upp oljepriset.

Hållbar utveckling

Temat för det två dagar långa G20-mötet i Buenos Aries, då ledarna för världens största och mest inflytelserika ekonomier träffas, är rättvis och hållbar utveckling. Men frågan är om inte skandaler, bråk och trassliga relationer kommer att dominera mötet i den argentinska huvudstaden.

Exempelvis har ett tidigare planerat möte mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin ställts in med anledning av det ryska agerandet mot Ukraina i Azovska sjön.

Putin själv tog när han landat i Argentina upp de "illvilliga" sanktionerna och handelsprotektionismen" – ett budskap klart riktat mot Trump, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Krångliga relationer

Ingen förväntar sig heller några muntra miner mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Mohammed bin Salman. Mordet på Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul har gjort den krångliga relationen mellan länderna än mer komplex.

Trots att argentinska åklagare har uppmanats att utreda misstankar mot honom om krigsbrott i Jemen och om delaktighet i mordet på Khashoggi valde Mohammed bin Salman att resa till mötet. Enligt Argentinas president Mauricio Macri kan anklagelserna om krigsbrott och tortyr mycket väl hamna på agendan under G20-mötet. Men de båda herrarna hälsade hjärtligt och tog i hand när den saudiske kronprinsen anlände.

Andra heta G20-potatisar är brexit och olika handelskonflikter, som den mellan Kina och USA.

"Goda tecken"

Donald Trump var dock optimistisk inför samtal med Kinas president Xi Jingping under toppmötet.

- Det finns några goda tecken, vi får se vad som händer, sade den amerikanske presidenten som också berättade att han hade utbytt artigheter med den saudiske kronprinsen men att man "inte hade någon diskussion", skriver Reuters.

Ett aber inför mötet var att Tysklands förbundskansler Angela Merkel inte hann fram till öppningen eftersom det plan som skulle ta henne till Argentina tvingades nödlanda på grund av tekniska problem. Merkel och hennes delegation tvingades i stället flyga reguljärt från Madrid och det är oklart hur mycket hennes planerade möten med Donald Trump och den kinesiske presidenten Xi Jinping måste planeras om på grund av förseningen.