Trumps nya presschef Sarah Huckabee Sanders, till vänster, tillsammans med Vita husets nya kommunikationschef Anthony Scaramucci under en presskonferens på fredagen.
Trumps nya presschef Sarah Huckabee Sanders, till vänster, tillsammans med Vita husets nya kommunikationschef Anthony Scaramucci under en presskonferens på fredagen.

Scaramucci hyllar Trump: Har bra karma

Sean Spicer, som hoppat av jobbet som Vita husets talesperson, önskar sina efterträdare lycka till med att börja på ny kula. Donald Trumps nye kommunikationsansvarige Anthony Scaramucci inledde sitt värv med att berömma sin chef.

ANNONS
|

- Presidenten har väldigt bra karma, sade Scaramucci enligt nyhetsbyrån AP i sin första presskonferens som kommunikationsansvarig, på fredagen amerikansk tid.

- Han är verkligen en underbar människa.

Scaramucci fällde omdömet i samband med att han försvarade presidenten efter frågor från pressuppbådet om hur det egentligen står till bakom kulisserna i Vita huset. Det finns en skillnad mellan hur medierna och det amerikanska folket uppfattar sin president, sade han, och upprepade flera gånger att han "älskar" Trump innan han avslutade med en slängkyss till de samlade reportrarna.

ANNONS

Oerfaren

Den före detta Wall Street-finansmannen och sedermera tv-kommentatorn tillträder sitt nya jobb utan någon tidigare regeringserfarenhet. 53-årige Scaramucci har länge haft affärsmässiga och politiska band till Trumpfamiljen och presidenten uppges ha imponerats av hans återkommande försvar av Vita huset.

34-åriga Sarah Huckabee Sanders, som tar över jobbet som presschef efter Sean Spicer, spelade en mer tillbakadragen roll under fredagens presskonferens. Hon har en längre politisk karriär bakom sig, bland annat som medarbetare till sin far, den före detta guvernören Mike Huckabee.

Önskar Spicer pengar

Enligt uppgifter i amerikanska medier valde Spicer att avgå på grund av missnöje med tillsättandet av Scaramucci. Men i offentliga uttalanden uttryckte han sig hövligt om sina efterträdare:

- Det är bäst att ge dem möjligheten att börja från noll och utvärdera vad vi har gjort, för att komma underfund med vad som funkar och vad som måste förbättras, säger han till Washington Post.

I ett Twitterinlägg hyllar presidenten Spicer och tillägger att hans "framtid är ljus". Även Scaramucci hade goda ord till övers för Spicer:

- Jag hoppas att han går vidare med att tjäna mycket pengar.

ANNONS
TT
Fakta: Sean Spicer

Sean Spicers dagliga presskonferenser inför medierna i Vita huset blev ofta omdiskuterade.

Under Donald Trumps första dag vid makten sågade Spicer medier som rapporterat om att antalet åskådare vid Trumps invigningstal varit mindre än vid företrädaren Barack Obama, och stormade ut ur pressrummet utan att svara på frågor, efter att ha insisterat på att åskådarantalet varit det största någonsin.

Han gjorde vissa kontroversiella förändringar i rutinerna vid presskonferenserna och favoriserade ofta reportrar från konservativa medier.

Spicer uppgav, efter att han på fredagen meddelat att han ska avgå, att han kommer att stanna kvar i Vita huset för att underlätta för den nye kommunikationschefen Anthony Scaramucci, som formellt tillträder i augusti, och nya presschefen Sarah Huckabee Sanders.

Källa: AP, Washington Post

ANNONS