En kvinna med ett barn som evakuerats från ett område i östra Syrien som kontrolleras av terrorgruppen IS.
En kvinna med ett barn som evakuerats från ett område i östra Syrien som kontrolleras av terrorgruppen IS.

Schweiz och Bosnien ratar IS-anhängare

Även Schweiz klargör nu att landet inte tänker lägga två strån i kors för att hjälpa vuxna medborgare som har anslutit sig till terrorrörelsen IS i Syrien eller Irak att komma hem. I Bosnien-Hercegovina kämpar tre kvinnor för att försöka få tillbaka nära och kära som finns i konfliktområdet.

ANNONS
|

- Vårt enda mål är att få våra barn tillbaka hem och få slut på den här plågan så snart som möjligt, säger Senija Muhamedagic från staden Cazin i nordvästra Bosnien.

Landets regering – liksom många andra i Europa, däribland Sveriges – har luftat mycket litet intresse för att ta hem sina medborgare.

Enligt Bosniens underrättelseorgan har 241 vuxna och 80 barn som är medborgare i Bosnien-Hercegovina åkt till Syrien eller Irak mellan 2012 och 2016 för att ansluta sig till jihadistgrupper. Ytterligare 150 barn har fötts i krigsområdet. Omkring 100 vuxna, varav 49 kvinnor, tros finnas kvar i området medan minst 88 har dödats eller dött på annat sätt.

ANNONS

Vill hjälpa släktingar

Bosnien-Hercegovina har ett speciellt förhållande till konflikter med religiösa förtecken efter Balkankrigen på 1990-talet, då bosniska muslimer slogs mot kristna kroatiska katoliker och serbiska ortodoxa.

Senija Muhamedagic och de två andra kvinnorna har döttrar och systrar med sammanlagt nio barn i läger i norra Syrien. Och liksom många andra släktingar till personer som tidigare varit direkt eller indirekt indragna i IS säger de tre kvinnorna att deras släktingar inte varit delaktiga i några krigsbrott samt att de mer eller mindre tvingats till området av radikaliserade familjemedlemmar.

Systern till Alema Dolamic – en annan av de tre kvinnorna – är numera änka sedan hennes man dödats i strider 2017. Hon sitter fast i Syrien med tre barn.

Även Schweiz

Alema Dolamic har startat en sluten Facebookgrupp för anhöriga till människor från västra Balkan som är i Syrien eller Irak.

- Det har pågått i fem år, jag har i praktiken inte kvar mitt liv längre, säger Dolamic.

Nu säger den schweiziska regeringen att den inte tänker hindra de cirka 20 medborgare som är i Syrien och Irak från att ta sig till Schweiz, med undantag från aktiva jihadister.

ANNONS

Å andra sidan kan medborgarna inte heller räkna med att få någon hjälp hem, utom möjligen barnen.

"För regeringen är det yttersta målet klart: Landets säkerhet och skyddet för dess befolkning är högsta prioritet", heter det i ett uttalande.

TT-Reuters

Fakta: IS-anhängare från Sverige

Omkring 300 personer har sedan 2012 rest ned till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst IS.

Cirka hälften av dem har återvänt.

Bara en person har åtalats för brott (terrorresa). Domen blev friande.

Ett 50-tal av IS-anhängarna från Sverige tros ha dödats. Runt 100 personer har bedömts finnas kvar i konfliktområdet.

Resandet var som störst 2013 och 2014, därefter började resandeströmmen klinga av. 2016 reste ett tiotal personer.

Återvändandet började mattas av 2016. Det rör sig nu om ytterst få.

Säpo har samtal med alla som återvänder. Finns det anledning att anta att brott har begåtts inleds en förundersökning.

Källa: Säpo

ANNONS